Upečte si výborný domáci chlieb!
Aj vy milujete chlieb? Nie vždy nájdeme v obchode čerstvý, voňavý a podľa našej chuti. Najlepší je domáci! Ponúkame vám recept na výborný domáci chlieb. Vyskúšajte!
Potrebujeme:
5 1/2 šálky hladkej múky
1 1/2 polievkovej lyžice soli
1 1/2 polievkovej lyžice sušeného droždia (ak máte Dr.Oetker, tak rovno celý ten maly sačok)
3 šálky vlažnej vody
Postup:
1. Vo väčšej mise zmiešame hladkú aj celozrnnú múku, soľ a droždie (čiže všetko, čo je sypké), aby sa nám suroviny čo najlepšie premiešali. Potom pridáme vodu a poriadne premiesime. Najlepšie je miesiť cesto rukou, maximálne do 5 minút. Hlavné je nech je hmota hladká.
2. Následne prikryjeme nádobu kuchynskou utierkou a necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote 2 hodiny.
3. Po 2 hodinách dáme na chvíľku do chladničky, aspoň na 30minút. Nám sa najviac osvedčilo nechať v chladničke cez noc. Ale potom treba nechať cesto aspoň 2 hodinky odstáť pri izbovej teplote. Lebo stuhnuté sa tažšie tvaruje.
4. Dáme rozohriať rúru na 210 stupňov a nezabudnúť dať na spodok rúry nejakú nádobu s vodou (najlepšie do zapekacej misky). Pri pare sa chlieb krajšie upečie. Pri niektorých rúrch existuje aj program piecť chlieb, ktorý ma už v sebe funkciu s parou.
Kým sa zohrieva rúra, rozdelíme cesto na 2 časti (čiže budeme mať 2 chlebiky). Vytvarujeme na pomúčenej doske, najlepšie do podlhovastého tvaru.
5. Položíme na plech, ale nezabudnúť na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku, položiť chlebik. Ešte jemne pomúčiť a ostrým nožom urobiť jemnú čiaru alebo aj dve (nerezať do hĺbky, iba málinko po povrchu, v tej stope potom kôrka praskne, takže bude chlebík krajší).
Keď je rúra rozohriata, vložíme plech a pečieme 30-35 minút, aby bol pekný zlato-hnedý.
TIP: chlieb je upečený, keď na neho zospodu zaklopete a počujete dutý zvuk.
Po upečení odporúčame dať vychladnút na mriežku, aby sa zo spodu zbytočne nesparil na plechu.
Druhú časť cesta nemusíte spracovať a upiecť hneď. Vydrží surové v chladničke 2-3 dni, takže potom budete mať zase čerstvú dávku.