10 najzdravších sezónnych potravín na jeseň: Posilnite si imunitu
Varenie a príprava jedál zo sezónnych čerstvých potravín je tou najlepšou voľbou. Na nadchádzajúcu jeseň sme pre vás vybrali tie najzdravšie potraviny, ktoré vám dodajú potrebné vitamíny!
10 najzdravších sezónnych potravín na jeseň
Jablká
Jablká sú plné antioxidantov a šupky z jabĺk obsahujú veľké množstvo flavonoidov. V jednej porcii sú 4 gramy vlákniny.
Ružičkový kel
Nie je veľmi obľúbený kvôli svojej horkastej chuti, no preto je dobré kombinovať ho so slanými alebo pikantnými omáčkami. Je výborným zdrojom kyseliny listovej a železa.
Paštrnák
Na pohľad je veľmi podobný petržlenu, no v skutočnosti je svetlejší a chutí sladko. Miestami môžete mať pocit, že orieškovo. Je skvelým zdrojom vlákniny a draslíka.
Hrušky
Šťavnaté ovocie, ktoré má v sebe veľa vitamínu C, medi a vlákniny.
Kvaka
Patrí medzi najstaršie suroviny známe na našom území. Majú zemitú chuť a sú zdrojom vitamínu C a tiež vlákniny. Zaujímavú chuť vytvoríte kombináciou so zázvorom, medom a citrónom.
Karfiol
Sladká, mierne oriešková chuť karfiolu mnohým nechutí, ale táto zelenina je výborná na zníženie cholesterolu v krvi (samozrejme nemáme na mysli vyprážaný karfiol, ale dusený alebo ako súčasť pyré). Obsahuje tiež vitamín C a zlúčeninu prvkov, ktoré pomáhajú prevencii pred rakovinou.
Tekvica
Tekvica vydrží počas chladných mesiacov dlho, a to vďaka hrubej kôre. Sladkastú chuť môžete skombinovať so škoricou, či zázvorom. Majú v sebe vitamín A a omega 3 mastné kyseliny.
Sladké zemiaky
Majú väčšiu nutričnú hodnotu než klasické biele zemiaky. Sú skvelým zdrojom vitamínu A a železa.
Grapfruit
Grapfruit má síce horkú chuť, ale môžete ho pokojne kombinovať s avokádom, listovým šalátom a krevetami. Dobrý zdroj lykopénu (rastlinný antioxidant), vitamínu C a pektínu (znižuje cholesterol).
Datle
Sladké ovocie, ktoré má nízky obsah tuku a naopak disponuje vlákninou a draslíkom. Môžu sa podávať dusené aj s mandľami a syrom.