Presunúť na hlavný obsah

Trápi vás senná nádcha? Zmiernite príznaky tými správnymi potravinami

Zdravie

Taktiež musíte na jar, akonáhle začnú kvitnúť stromy a  trávy, siahať po antihistamikách a  extra veľkom balení papierových vreckoviek? A  čo tak skúsiť osvedčené potraviny, ktoré priam zázrakom dokážu zmierniť kýchanie a  uvoľniť upchaný nos?

 

Keď sa alergény (peľ, trávy, roztoče alebo plesne), dostanú do nosa, telo ich bude chcieť zničiť alergickou reakciou. Imunitné bunky uvoľnia do tela histamín - chemickú látku zodpovednú za väčšinu alergických príznakov. Tým sa naštartuje zápal, ktorého primárnym cieľom je práve zneškodnenie alergénu. Zápal ale spôsobuje všetkým alergikom dobre známe príznaky. Okrem toho, histamín stimuluje sliznicu prínosových dutín k zvýšenej produkcii sekrétu, čo spôsobuje nepríjemné a permanentné tečenie z nosa a svrbenie v krku. Mnohé potraviny ale vedia zmierniť alergické reakcie tým, že eliminujú zápal a upokoja imunitný systém. Feminity vám prezradí, ktoré sú to.

Oregano, medovka lekárska, rozmarín, šalvia, majorán

Listy všetkých vymenovaných byliniek obnášajú rozmarínový olej. Podľa japonských vedcov má výrazné protizápalové účinky a okrem toho pozitívne vplýva na intenzitu samotných príznakov sezónnych alergií.

Cibuľa

Táto obľúbená zelenina disponuje bohatou dávkou kvercetínu – známeho antioxidantu, ktorý zabraňuje žírnym bunkám uvoľňovať už spomínaný histamín. Kvercetín dokonca stabilizuje bunkové membrány, ktoré tak reagujú na alergény menej, a rovnako pomáha telu absorbovať vitamín C. Varením sa jeho funkcia neničí, ba práve naopak. Cibuľu príliš nešúpte, keďže najväčšia koncentrácia kvercetínu je vo vonkajších vrstvách.

Zelená listová zelenina, mandle, avokádo a iné potraviny s obsahom vitamínu E

Jedna nemecká štúdia sledovala stravovacie návyky takmer dvoch tisícok dospelých ľudí so sennou nádchou, rozdelených do dvoch kategórií. Skupinka, ktorá jedla potraviny s vysokým obsahom vitamínu E (10 až 13 mg denne), mala o 30% nižší počet záchvatov sennej nádchy ako dobrovoľníci prijímajúci vitamín E v oveľa menších dávkach.

Jogurt so živými kultúrami

Užitočné živé baktérie prítomné v jogurte a iných fermentovaných výrobkov (napríklad v kefíre), pomáhajú udržiavať v rovnováhe črevnú mikroflóru, kde sa nachádza veľa imunitných buniek. Niektorí odborníci sa domnievajú, že západná strava neobsahuje dostatok fermentovaných výrobkov, ktoré by udržiavali v rovnováhe užitočné baktérie v tráviacom trakte. Tento fakt je podľa nich zodpovedný za častý výskyt alergií. Mimochodom, vedeli ste, že ak tehotné ženy konzumujú veľa stravy bohatej na probiotiká, je u ich detí podstatne menšie riziko vzniku alergií keď vyrastú?

Cesnak

Zdá sa, že aj táto aromatická cibuľovina podporuje imunitný systém bohatou zásobou svojich antioxidantov. Je vôbec niečo, čo cesnak nelieči?

Losos a iné potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín

Mastné ryby typu losos, sardinky a pstruh by mali mať v našich jedálničkoch čestné miesto nielen pre schopnosť bojovať proti alergiám. Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín pomáhajú i zmierňovať vzniknutý zápal. Niektoré výskumy dokázali, že deti konzumujúce ryby v ranom veku bývajú neskôr menej náchylné na vznik alergií. Strava bohatá na ryby pomáha udržiavať rovnováhu omega-3 a omega-6 mastných kyselín v tele, čo priaznivo vplýva na imunitný systém. Koniec koncov, táto skutočnosť je podložená i vedecky. Tím austrálskych vedcov sledoval takmer 500 osemročných detí jedávajúcich rybu minimálne jeden krát do týždňa. Tieto deti mali o 80% nižšiu pravdepodobnosť výskytu alergie na peľ tráv v porovnaní s rovesníkmi, ktorí ryby konzumovali zriedkavejšie. Veľké množstvo spomínaných omega-3 má okrem rýb aj kanolový olej, ľanové semienka a vlašské orechy.