Presunúť na hlavný obsah

Tip na víkend: Navaríte päť kíl halušiek pod desať minút?

Lifestyle

Viete, ako rýchlo sa dajú navariť a aj zjesť halušky? Uvidíte to v Terchovej, kde sa v sobotu uskutočnia majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.

"Víťazné halušky by mali byť nie veľmi veľké, nie veľmi tvrdé a mali by obsahovať dosť bryndze. A hlavne by to nemali byť prihorené škvarky. Ľudia, ktorí si myslia, že vedia navariť dobré halušky a stále sa boja stretnúť s konkurenciou, by mali prísť do Terchovej," pozýva riaditeľ pretekov Milan Holák. Dodáva, že rozhodcovia, ktorí na priebeh majstrovstiev sveta dozerajú, sú dobrí fajnšmekri, ktorí vidia a vedia rozoznať, či sú halušky naozaj dobre urobené, či ich v snahe byť čo najrýchlejší, súťažné tímy nedodajú polosurové. Súťaž o majstra sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vyhrá družstvo, ktoré dosiahne najlepší čas. Súťažiť sa bude aj v jedení jedného kilogramu bryndzových halušiek na čas, pití jedného litra žinčice na čas či na najrýchlejšie zjedenie metrovej syrovej nite.

Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek píšu už 17. ročník. Svoj prvý rekord zaznamenali do Guinnessovej knihy hneď na prvom ročníku v roku 1999 ešte v Tureckej. Vtedy kuchár štvorčlenného družstva nazvaného Mišiak navaril 4,5 kilogramu halušiek za 8 minút a 24 sekúnd. Členovia tímu ich potom zjedli za 56 sekúnd. Rekord zatiaľ nebol prekonaný, hoci si súťažiaci pomáhali a použili pre súťaž neprípustné práškové halušky. Na preteky prichádza každý rok 30 až 40 družstiev, pričom každé si donesie všetky suroviny a náradie na prípravu bryndzových halušiek. "Preto, aby nedochádzalo k zbytočným sporom o kvalite halušiek," dodáva organizátor.

V 17. ročníku dochádza k veľkej zmene. Sťahujú sa totiž do iného regiónu a miestom majstrovstiev sveta už nebude obec Turecká, ale Terchová. Organizátori sa nedohodli s predstaviteľmi Tureckej na termíne, preto hľadali inú lokalitu. Dobré podmienky a dohodu našli v Terchovej, ktorá je známa aj ďalšími tradičnými podujatiami.

Predseda združenia turizmu Terchová Jozef Mičo verí, že aj domáce tímy sa na pretekoch zúčastnia. Hoci priznal, že s nimi skúsenosti dosiaľ nemali. "Bryndzové halušky sú v spojitosti s Terchovou neodmysliteľné. I keď zatiaľ nemáme skúsenosti z minulých ročníkov a naši ľudia neboli na súťažiach, napriek tomu sa kvalita musí presadiť," dúfa Mičo.

Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa začínajú v sobotu 28. mája v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej o 10. hodine.

Text: Renáta Jaloviarová pre Pravdu
Foto: TASR