Presunúť na hlavný obsah

Gurmáni ochutnajú suši aj prešporského vola

Lifestyle

Ktorý zmysel je pre človeka najdôležitejší? Pre gurmánov je odpoveď jasná: predsa chuť.

A práve vyznávačom dobrého jedla sú určené gastronomické festivaly chuti, ktoré sa konajú na celom svete od Amsterdamu, Dubaja, Dublinu, Edinburghu cez Londýn, Kapské Mesto a Miláno až po austrálske Sydney. Nezaostáva ani Slovensko – na tretí ročník bratislavského Gurmán Festu v sobotu zavítajú až traja michelinovskí šéfkuchári. Na svoj festival sa o týždeň neskôr môžu vybrať aj Košičania.

Trinásť festivalov chuti pod hlavičkou Taste festivals si získalo celosvetové renomé. Pravidelne priťahujú davy návštevníkov – ten najgrandióznejší z nich do Londýna každoročne naláka vyše päťdesiattisíc ľudí. Pridanou hodnotou je, že sa často konajú v parkoch – čo je najmä začiatkom leta veľmi príjemné.

Celý londýnsky Regent´s park tri júnové dni prekypuje gurmánskymi fanatikmi. Na obrovskom pódiu predvádzajú svoje majstrovstvo tí najlepší šéfkuchári. Aj tento rok od 16. do 19. júna môžu ich fanúšikovia čakať, aké tajné triky majstri kuchári prezradia. Žiadne jedlo by nebolo kompletné bez pohára dobrého vína, a tak návštevníci môžu ochutnať aj najvyberanejšie vína z každého kúta sveta.

Komu sa nechce za jedlom do Londýna, má široké možnosti. Festival Taste of Dubai vraj v marci prekonal všetky očakávania. Melbournský festival sa bude konať až 18. septembra, no už teraz vábi na gurmánsky glamour – lesk, zábavu a inšpiráciu. Nemenej skromní sú organizátori festivalu v Aucklande – tí tvrdia, že od 19. do 22. októbra bude Victoria park v centre mesta miestom najväčšej oslavy jedla a pitia v histórii Nového Zélandu.

Bratislavu inšpirovala Praha
Praha má pred Bratislavou v organizovaní gurmánskeho festivalu náskok dva roky. Oplatí sa Slovensku zobrať si príklad?
"Gurmánske festivaly sú predovšetkým kultúrnou udalosťou, ktorá by v meste nemala chýbať. Máme festivaly vína, piva, ale jedlo celkovo akosi chýbalo. Preto je dobré, že sa do toho odvážni usporiadatelia pustili. Odprezentujú sa reštaurácie, ale predovšetkým najlepší kuchári krajiny. Ľudia získajú možnosť ochutnať pokrmy, ktorým by sa inak vyhli," hovorí známy český šéfkuchár a hviezda relácie Áno, šéfe Jaroslav Žídek.

Podľa Žídeka, ktorý na Slovensku pôsobí už osem rokov, je oveľa jednoduchšie zohnať peniaze na hudobný koncert ako na festival zameraný na jedlo. Preto sú slovenské festivaly ešte v plienkach a fungujú len vďaka nadšencom.

Jedným z takýchto nadšencov je vydavateľ gurmánskeho sprievodcu Radoslav Nackin. "Festivaly sa u nás rozbehli len nedávno, pretože aj úroveň slovenskej gastronómie stúpa pozvoľna a kvalita reštaurácií sa na vyššiu úroveň vyšplhala až v posledných štyroch či piatich rokoch." To ho však neodradilo od toho, aby návštevníkom na jednom mieste neponúkol "najlepšie reštaurácie a najlepších šéfkuchárov v priamom prenose a v osobnom kontakte." Chce ľuďom ukázať moderné gastronomické trendy aj možnosť spoznať rôzne národné kuchyne.

Nackin priznáva, že pri organizovaní bratislavského Gurmánfestu, ktorý sa minulé dva roky volal Food fest (festival jedla), sa inšpiroval podobnými podujatiami vo Viedni, v Miláne, Londýne a Prahe. Slovákom je podľa neho zameraním aj štruktúrou najbližší práve pražský festival.

Kto zje kilový steak?
Tento rok budú zlatým klincom bratislavského festivalu v Medickej záhrade traja michelinovskí šéfkuchári – Francúz Damien Thuries, Talian Gabriele Feliciani a Čech Pavel Pospíšil. Nackin tak plní svoju predstavu o tom, že bude na Slovensko postupne lákať tie najväčšie gastronomické hviezdy.

Môžu sa aj oni na Slovensku niečím inšpirovať? "Michelinovskí šéfkuchári radi spoznávajú nové kultúry a gastronómiu. Na festivale sú však viac-menej hosťami a vyslancami svetovej gastronómie, takže nemajú veľa času na spoznanie slovenských kulinárskych tajomstiev," odpovedá Radoslav Nackin.

Vlani sa na festivale pokúšali o rekord vo výrobe najdlhšieho rezanca, teraz návštevníkov lákajú na súťaž v pečení palaciniek, jedení kilového steaku či na pečenie prešporského vola. Kto vie, čo bude najväčším hitom. Pretože ako pripomína šéfkuchár Žídek, niektorí stavia na istotu – teda guláš a steak, a iní sa na festival vyberú okoštovať ustrice a suši.


Čo ponúkne Medická záhrada 10. - 12. 6.
kuchyne: slovenskú, českú, škótsku, japonskú, francúzsku, taliansku, gruzínsku, indickú a mexickú
šéfkuchárov: Igor Čehy, Jaro Hladík, Marián Harciník, Braňo Križan, Marcel Ihnačák, Jakub Reimitz, Jozefína Zaukolcová
michelinovských šéfkuchárov: Damien Thuries, Gabriele Feliciani, Pavel Pospíšil

Kde ešte budú festivaly chuti
Košice 17. - 19. 6.
Londýn 16. - 19. 6.
Johanesburg 15. - 18. 9.
Melbourne 15. - 18. 9.
Miláno 15. - 18. 9.
Amsterdam 22. - 25. 9.
Auckland 19. - 22. 10.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: PROFIMEDIA