Presunúť na hlavný obsah

Ananás je brzdou obezity

Zdravie a relax

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého, ktorý pochádza z Karibiku. Jeho plody môžu byť dlhé až 30 cm a vážiť aj 4 kg.

Je súčasťou mnohých exotických pokrmov. Na sladko chutí najlepšie ananás čerstvý alebo v rôznych ovocných šalátoch, ale využíva sa i pri pečení, v piškótových tortách alebo kockách s tvarohom. Netreba sa báť vyskúšať ananás v slanej kuchyni. Výborne chutí na plátku prírodného kuracieho alebo morčacieho mäsa. Ananás, cibuľa, paradajka a koriander zase môžu tvoriť základ omáčok k bravčovému mäsu.

Chutí aj kvapalný
Ananás chutí aj v tekutej podobe - ako džús alebo domácky vyrobená ananásová šťava, ktorá sa hodí do kokteilov, či "detská" ananásová šťava s jahodovým sirupom a minerálkou. Kocky ananásu sa nakladajú napríklad do sektu a podávajú ako "podgurážený ananás".

Brzda obezity
Ananás tvorí z 90 % voda. Zvyšok tvoria sacharidy, vitamíny (A, B1 a B2, C, E), minerály, rozpustná vláknina a kyseliny podporujúce trávenie. Má protizápalové účinky a zlepšuje trávenie. Rovnako má aj nízku kalorickú hodnotu a nízky glykemický index. Tuky za nás síce neodbúra, ale spomalí ich ukladanie v tele.

Rýchly recept: Kurča na ananáse sa sladkokyslou omáčkou

Suroviny:
- 4 kuracie rezne
- vrecko čínskej zeleniny
- plechovka ananásu
- ryža

Omáčka:
- 130 g hnedého cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 125 ml bieleho vínneho octu
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 6 PL ananásovej šťavy alebo džúsu
- soľ

Postup:
1. Mäso nakrájame na kúsky alebo na rezance a urestujeme. Potom pridáme zeleninu a ešte chvíľu restujeme, potom trošku podlejeme a dusíme.
2. Medzitým si pripravíme omáčku: všetky suroviny na omáčku zmiešame a nalejeme do woku. Privedieme k varu, zmiernime oheň a omáčku za stáleho miešania povaríme do zhustnutia.
3. Potom pridáme mäso so zeleninou a nakrájaný zaváraný ananás, podľa chuti osolíme a 1 - 2 minúty prehrejeme. Podávame s ryžou.

Tip lenivého labužníka
Na kocky nakrájaný ananás posypeme cukrom, zalejeme 300 ml vody a niekoľko minút povaríme. Necháme vychladnúť, premiešame s citrónovou šťavou a alkoholom, naplníme do pohárov, zakryjeme viečkami, uložíme v chlade a tme a dobre vychladnutý konzumujeme.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK