Presunúť na hlavný obsah

Glykemický index potravín a chudnutie. Čo je nutné vedieť

Zdravie a relax

Aké potraviny by ste mali jesť, keď sa snažíze zhodiť nadbytočné kilogramy?

Glykemický index hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým "horšia" potravina, ak sa snažíte schudnúť. Potraviny z nízkym glykemickým indexom sú často odporúčané, pretože udržiavajú hladinu krvného cukru na normálnej úrovni, najmä pri konzumácii s inými potravinami. Po jedle ste tak dlhšie sýta. To znamená, že nemáte nutkanie čosi sladké pojedať, maškrtiť a tým pádom priberať.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom: mrkva, jablko, broskyňa, pomaranč, celozrnný chlieb, tmavá ryža, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, celozrnné cestoviny, čierny chlieb...

Potraviny s vysokých glykemickým indexom: pivo, biele bagety, čipsy, vyprážané hranolky, tučné syry, sladké obilniny, med, biely cukor, biele pečivo, zmrzlina, čokoládové tyčinky, zaváraniny, kukurica...

S glykemickým indexom a teda rýchlosťou vstrebávania energie z potravín sa často používa pojem rýchle cukry a pomalé cukry. Rýchlosť znamená, ako rýchlo je potravina schopná dodať telu energiu.

Počas zhadzovania kilogramov sa do popredia dostávajú "pomalé sacharidy", pretože tie môžete pokojne zjesť a hladina krvného cukru sa pritom prakticky vôbec nezmení. Taká potravina dodáva energiu pomaly. Cítite sa dlho sýta a neopantá vás pocit vlčieho hladu.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock