Gaštany – potešia vlasy, posilnia srdce
Ich chuť sa nedá k ničomu prirovnať. Chutia inak a pre niekoho lepšie ako pečený zemiak...
Surové alebo pečené
Ani vy si nenecháte ujsť príležitosť v zime a kúpite si z času na čas vrecko horúcich gaštanov? Je to pre vás maškrta, ktorá jednoducho patrí do vymrznutých rúk? A čo tak kúpiť ich surové, narezať, vložiť do trúby a rozvoniať nimi celú kuchyňu a potešiť všetkých rodinných príslušníkov?
Antidepresívum
Tak či tak, vedzte, že teplý gaštan nielenže chutí a vonia, ale je aj zdravý. "Vymyslený" bol do obdobia, kedy ich telo najviac potrebuje: na jeseň. Pretože slnka je pomenej, často máme skleslú náladu. A práve gaštan pomôže rozpustiť úzkosti a smútky rôzneho druhu. Zjedzte vrecko gaštanov a vychutnajte si pohodu, ktorú odrazu cítite v duši...
Na trávenie aj dobrú pamäť
Okrem pohody, ktorú gaštany zázračne vnášajú do života, harmonizujú tiež trávenie a krvný obeh. Kto chce dobrú pamäť, ten nech gaštany zaradí do jedálnička a je ich aj počas roka (mňam, mňam, gaštanové pyré). Vlasy a koža sa im potešia tiež.
Obsahujú takmer všetko
Podobne ako orechy, aj gaštany obsahujú tzv. zdravý tuk a omega-3 mastné kyseliny. Kto má teda rád gaštany, vyhrá nad srdcovo-cievnymi ochoreniami. A to nie je všetko. Obsahujú tiež rad ďalších minerálnych látok a vitamínov. Napríklad železo, zinok, vápnik, draslík, ale aj vitamín C.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK