Liečiť môže aj strava
Jediné, čo môžeme mať úplne pod kontrolou, ale skoro vôbec nemáme, je naša výživa.
Je veľmi dôležitá, pretože slúži ako pohonná látka na to, aby celé naše telo fungovalo tak, ako má.
Samozrejme, ak hovoríme o tele, vplyv naň majú tiež genetické vlohy, ale aj to, či sme vystavení znečistenému prostrediu. A ak chceme zarábať, väčšinou sa presúvame do väčších miest, kde sa nedá hovoriť o extra čistom prostredí. Ak všetko riešime rýchlym občerstvením alebo polotovarmi, nemôžeme očakávať, že budeme plní sily. Áno, možno máte dobré spaľovanie, možno vám to chutí a možno ste zdraví. Ale stačí jedna zlomenina a vtedy zistíte, že sa možno nehojí tak dobre a rýchlo ako by sa mala. Alebo ak dostanete chrípku, položí vás oveľa ľahšie a na niekoľko dní.
Potom začnete rozmýšľať, prečo to tak je a aj keď nikdy nie je neskoro, čím neskôr začnete, tým dlhšie to trvá. Nemôžete čakať, že to, čo ste ničili niekoľko rokov, dáte behom dvoch mesiacov dokopy. Taktiež netreba robiť extrémy a žiadne jedlo by sa nemalo jesť na úkor iných, lebo si myslíte, že zvýšenou konzumáciou danej potraviny zabránite nejakej chorobe. Na každú chorobu sú všeobecné pravidlá, ale musíme ich vždy upraviť. Veľa zohráva krvná skupina, pohlavie, vek, celková fyzická kondícia. Liečenie pomocou stravy je možné, ale v dnešnej dobe zložité a časovo náročné.
Zaujímavosťou je, že prví lekári v dávnych dobách predpisovali ako liek najprv jedlo. V Starovekom Egypte bola cenná kapusta, považovaná za liek proti bolestiam hlavy, proti hluchote, pakostnici a zažívacím problémom. Cibuľu považovali dokonca za svätú rastlinu, ktorá mala obrovské možnosti použitia. V dnešnej dobe stačí niekoľko tabletiek a už máme pocit, že sa liečime a končíme opäť pri nezdravej strave.
Pri určovaní stravy treba dbať na to, že každý človek je úplne iný a každému treba vytvoriť vlastný stravovací režim. Okrem toho, treba sa naučiť kombinovať potravu a to je už naozaj zložité. Celkom sa osvedčil systém maximálne troch druhov potravín, ktoré sa môžu kombinovať, lebo tak zaťažíte svoju tráviacu sústavu najmenej.
A to, že by zdravá strava mala byť odporná, je tiež vylúčené. Mali by ste mať z jedla radosť, ale sú ľudia, ktorí sa pri pohľade na zeleninu alebo ovocie zatvária tak, ako keby to bola otrava. Niekedy ide o afekt, niekedy je to naozaj tak, ale vždy sa treba snažiť o vyváženosť a určite sa nájde aspoň niečo, čo vám bude z tých zdravších potravín chutiť. Je to na vás, ale nezabúdajte, že kedysi rýchle občerstvenie a polotovary plné éčiek neboli a preto neboli niektoré ochorenia.
Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK