Presunúť na hlavný obsah

Prekvapte talianskymi raviolmi od Žideka!

Recepty

Kuracie mäsko, sušené paradajky, či dubáky patria jednoznačne medzi obľúbené prísady do talianskej kuchyne. Šéfkuchár Jaroslav Žídek pripravil recept s pravým talianskym nádychom, kde sú v hlavnej úlohe ravioly. FEMINITY vám v spolupráci s internetovým kníhkupectvom BUX.sk prináša malú ochutnávku z toho, čo sa v jeho knihe receptov nachádza a vy si tento recept môžete vyskúšať ihneď!

 

RAVIOLY PLNENÉ KURACÍM MÄSOM, DUBÁKMI A SUŚENÝMI RAJČIAKMI
Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 45 minút
 
SUROVINY, potrebné na plnku z kuracieho mäsa, dubákov a sušených rajčiakov:
1 šalotka
2 lyžice olivového oleja
100 g dubákov
100 g sušených rajčiakov
200 g kuracích pŕs
3 lyžice smotany na šľahanie (33 % tuku)
+ 1 šálka na omáčku
soľ, biele korenie
 
SUROVINY na ravioly:
vaječné alebo bezvaječné základné cesto
2 žĺtky na potretie cesta
Soľ
 
POSTUP
Plnka z kuracieho mäsa, dubákov a sušených rajčiakov: 
Ošúpanú a nadrobno pokrájanú šalotku orestujeme v panvici na rozohriatom olivovom oleji, pridáme pokrájané dubáky, sušené rajčiaky aj kuracie mäso a všetko spolu opražíme. Potom zalejeme smotanou, osolíme, ochutíme čerstvo zomletým korením a necháme na miernom plameni vyvariť asi na tretinu. Hotovú plnku dáme vychladnúť (smotana ju po vychladnutí
zahustí) a z 3/4 hustej zmesi vytvarujeme guľky s priemerom asi 1 cm.
 
Ravioly:
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na dlhý plát hrubý asi 1 mm a vyrežeme z neho obdĺžnik s rozmermi 30 x 15 cm. Potom ho na dlhšej strane preložíme (5 cm) tak, aby vzniklo dvojité cesto. Na preložené cesto porozkladáme mäsové guľky asi 0, 5 cm od okraja tak, aby medzi nimi ostal voľný priestor asi 1,5 cm. Okraje cesta aj
miesta medzi jednotlivými guľkami potrieme rozšľahanými žĺtkami a prikryjeme zvyšnou časťou cesta. Potom zúbkovaným kolieskom na cesto alebo nožom cesto na koncoch zakrojíme a vyrežeme aj jednotlivé ravioly. Z každej ravioly vytlačíme vzduch a vidličkou dokola postláčame okraje.
Pripravené ravioly varíme vo vriacej osolenej vode 5 – 7 minút (podľa veľkosti).
Medzitým dáme do panvice zvyšnú štvrtinu náplne, zalejeme 1 šálkou smotany a omáčku chvíľku povaríme.
Uvarené a scedené ravioly premiešame s omáčkou a ihneď podávame.
 
TIPY:
1. Náplň do raviol si môžete pripraviť ľubovoľnú podľa toho, čo máte poruke alebo na čo máte chuť.
2. Na zlepenie cesta môžete namiesto žĺtkov použiť múku zmiešanú s teplou vodou. Lepok obsiahnutý v múke poslúži ako dokonalé lepidlo.
 
FEMINITY praje dobrú chuť a nezabudnite, že ďalšie chutné recepty nájdete v knihe Jaroslava Žídeka Šéfkuchár v paláci.