Presunúť na hlavný obsah

Zdravé raňajky: Ktoré vločky sú tie naj?

Fitness

Nielenže výborne chutia, no sú i nutrične vyvážené a vhodné predovšetkým k príprave zdravých raňajok. Na výber sa nám pritom núka viacero druhov, z ktorých si tie „svoje“ nájde každý. Viete, prečo by nemali chýbať ani vo vašom jedálničku?

 

Túto dobrotu získavame pomerne jednoducho. Obilné zrno je navlhčené v pare a následne lisované. Vločky možno konzumovať surové, pražené, povarené alebo sparené horúcou vodou, či mliekom. Pridajte k nim orechy, tekvicové semienka, ľanové semienka, čerstvé i sušené ovocie, prípadne med a ihneď dostanete cereálne raňajky šité na mieru. Žalúdok ocení, že môže konečne spracovávať niečo zdravé, telu prospešné, ​​ľahko stráviteľné a pritom tak chutné. A to nie je všetko. Svoje uplatnenie nájdu tiež pri príprave polievok, kaší, müsli, nátierok, nákypov a fašírok. Ešte stále váhate?
 
Ktoré sú tie „naj“?
 
Na pomyselnom stupienku víťazov kraľujú podľa prieskumov potravinových spoločností vločky špaldové, azda pre vyšší obsah bielkovín. Takmer rovnako obľúbené sú pšeničné, ktoré sú cenové dostupnejšie a z hľadiska obsahu navyše rovnako zaujímavé ako špaldové. Nasledujú vločky ovsené, najmä pre ich jemnosť a schopnosť rýchlo zmäknúť. Práve preto bývajú používané na prípravu karbonátok alebo omeliet.
 
Nie tak chutné, ale o to zdravšie
 
Pohánkové vločky sa prílišnej popularite netešia, no pre schopnosť spevňovať cievy a zabraňovať vzniku kŕčových žíl, ich konzumuje čoraz viac ľudí. Ryžové vločky je možné využiť pri príprave varenej kaše s orieškami a medom.  Ak chcete svojmu telu dopriať adekvátny prísun vitamínov a živín, s kľudným svedomím si pripravte zmes z viacerých druhov, zalejte ich mliekom či jogurtom a pridajte čerstvé ovocie.  Pokiaľ si neviete odoprieť sladké, jednoducho k nim pridajte trošku medu, prípadne domácej marmelády.
 
 Jej veličenstvo ovsené vločky
 
Sú výnimočné vďaka typicky jemnej chuti a obsahu ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá uľahčuje vstrebávanie živín v krvi a reguluje obsah cholesterolu i cukru. Ovos má  navyše posilňujúce účinky, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Je zo všetkých obilnín taktiež najmladší, jeho prednosti objavili až v rannom stredoveku Slovania. Dnes sa v strednej Európe pestuje okolo 50 jeho druhov. Ľudoví liečitelia ovos odporúčajú nielen ako chutné jedlo, ale i liek. Pomáha pri liečbe krčných a žalúdočných problémov, prsných ťažkostí či liečbe kožných ekzémov. Je vhodný pre celkové posilnenie organizmu a rovnako tak pri rekonvalescencii.
 
Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je zas vhodnou látkou pre náš nervový systém. Ovos predstavuje bohatý zdroj vlákniny, čím pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva. Zmierňuje riziko vzniku srdcových chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posilňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Je výbornou potravinou pre diabetikov, nakoľko stabilizuje krvný cukor.
 
Ovsené vločky sa môžu pochváliť nezanedbateľným obsahom zinku (viac ako 3 mg v 100 g vločiek), konkrétne dvakrát toľko čo jablká a hrušky. Z ďalších stopových prvkov stojí za zmienku molybdén, bór, jód a kobalt, ktorých vyvážená kombinácia sa odráža najmä na zdravých a pekných vlasoch.
 
Na čo si dať pozor?
 
Všetko má svoje plusy i mínusy, ovos nevynímajúc. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá v kombinácii s vápnikom vytvára v našom organizme šťavelany. Tie sa zvyknú usádzať v kĺboch, prípadne spôsobujú žalúdočné ťažkosti. Ostatne najlepšie je zapíjať ovsenú kašu mliekom. Osoby, ktoré trpia prekyslením žalúdka, sa musia kyselinotvorným potravinám vyhýbať, respektíve ich neutralizovať potravinami zásadotvornými.
Nutričné ​​hodnoty: 1 570 KJ/100g, 13% bielkovín, 6% tukov, 69% sacharidov, 1,4% vlákniny, 0,55 vit.B1 (40% DDD), 0,18 vit.B2, 2,6 vit . B3, 3 vit.E (30% DDD) (mg/100g).
  
Jačmenné vločky
Jačmeň siaty je nazývaný lekárom civilizačných chorôb. Vločky vznikajú brúsením zŕn jačmeňa, ktorý je bohatý na minerály a vitamíny skupiny B. Tie pomáhajú chrániť telo pred zápalmi kože, podnecujú funkciu pečene a regulujú hladinu tuku v krvi.
Nutričné ​​hodnoty: 1 495 KJ/100g, 9,9% bielkovín, 1,8% tukov, 75% sacharidov, 27 Ca, 1,9 Fe (mg/100g), 0,15 vit. B1, 0,09 vit.B2 (mg/100g).
 
Pohánkové vločky
Sú vyrobené z pohánky siatej, ktorá je zdravá, nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje tiež vlákninu, vitamíny a minerály. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo. Predovšetkým vďaka látke rutín, ktorý zvyšuje pružnosť krvných kapilár a reguluje vysoký krvný tlak.
Nutričné ​​hodnoty: 1 332 KJ/100g, 11,5% bielkovín, 2,3% tukov, 65% sacharidov, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K (mg/100g), 0,005 mg / 100g.
 
Pšeničné vločky
Vločky sú vyrobené zo zrna pšenice ozimnej, obsahujú vysoké množstvo cenných esenciálnych aminokyselín. Vláknina z pšenice priaznivo pôsobí na činnosť čriev a vysoký obsah vitamínov skupiny B podporuje nervový systém.
Nutričné ​​hodnoty: 1 199 KJ/100g, 12% bielkovín, 1,9% tukov, 57% sacharidov, 41 Ca, 5,9 Fe (42% DDD), 90 Mg (30% DDD) (mg/100g), 120žg vit.A/100g, 0,6 vit.B1, 0,12 vit.B2, 0,22 vit.B6 (19% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).
 
Špaldové vločky
Majú vysoký obsah cenných biologicky aktívnych látok a vynikajú tiež zaujímavou orechovou chuťou. Špalda je bohatá na bielkoviny, vitamíny, horčík a nezaťažuje tráviace ústrojenstvo. Špalda dokáže vyrásť aj v nehostinných oblastiach a je zo všetkých zŕn "najsilnejšia". Špaldové vločky patria k tým najdrahším, no zároveň i najzdravším druhom.
 
Nutričné ​​hodnoty: 1 480 KJ/100g, 16% bielkovín, 2,5% tukov (vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín), 68% sacharidov, 41 Ca, 250 Mg (83% DDD), 290 K (mg/100g), 0 , 6 vit.B1 (43% DDD), 0,12 vit.B2, 4,3 vit.B3 (24% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).
 
Žitné vločky
Tieto vločky sú vyrobené zo zrna raže ozimného. Obsahujú vysoký podiel minerálnych látok, vitamínov skupiny B, bielkovín, vlákniny a podporujú činnosť čriev.
Nutričné ​​hodnoty: 1 385 KJ/100g, 10,5% bielkovín, 2% tukov, 70% sacharidov, 500 K, 130 Mg (43% DDD), 400 P (50% DDD), 180 S (mg/100g), 0,44 vit.B1 (31% DDD), 0,16 vit.B2, 2,5 vit.B3, 4,5 vit.E (45% DDD) (mg/100g).
 
 
Ryžové vločky
Ryža je vyhľadávaná predovšetkým vďaka ľahkej stráviteľnosti. Prispieva k správnemu zažívaniu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepok.
Ryžové vločky vznikajú špeciálnym technologickým postupom, pri ktorom sú zrná ryže naparované a lisované. Tento produkt si zachováva veľa vlákniny a je prirodzene bezlepkový.
Nutričné ​​hodnoty: Energia 1 523 kJ (363 kcal), 7,6 g bielkovín, 75,9 g sacharidov, 2,8 g tukov.