TOP rady do každej kuchyne!
I keď vyváranie dobrôt neradíte medzi svoje najobľúbenejšie voľnočasové aktivity, ovládať zopár praktických kulinárskych rád nemusí byť na škodu. Nikdy neviete, ktorá sa vám v budúcnosti môže zísť. Veď k srdcu muža sa dá dostať práve cez jeho žalúdok.
Vedeli ste, že .. ?
-
Šaláty či pražené jedlá bez obáv posypte lístkami zeleného alebo bieleho čaju. Možno ich pridať do kuracích a rybacích polievok, omáčok i jedál z jedného hrnca podobne ako iné bylinky.
-
Pri varení celozrnných potravín, napríklad ryže, pridajte do vriacej vody vrecúško zeleného čaju. Jedlo tak získa celkom inú chuť. Vodu povarte tri minúty spolu s čajom. Potom vrecúško odstráňte a v tejto vode uvarte ryžu.
-
Zostalo vám víno? Zamrazte si ho v nádobke na ľad. V prípade potreby možno do omáčok pridať jednu až dve kocky.
-
Strukoviny spôsobujú nadúvanie. Vyhnete sa mu, ak studenú vodu, do ktorej ste strukoviny namočili, niekoľkokrát vymeníte a uvaríte ich v čerstvej vode. Konzervované strukoviny nadúvajú menej.
-
Pri obaľovaní bravčoviny, kuraciny či ryby strúhankou, možno vajíčka nahradiť bielym jogurtom. Na 500 gramov mäsa budete potrebovať jeden dvestogramový jogurt.
-
Roztlačené avokádo je zdravou náhradou nátierok. Dajte si ho na chlieb miesto margarínu či majonézy.
-
Pokiaľ chcete zmierniť výraznú cesnakovú arómu, dve minúty ho povarte v troške vody.
-
Minuli sa vám vajíčka? V mixéri zmiešajte jednu lyžičku mletých ľanových semienok s troma lyžicami vody a mixujte jednu minútu. Nechajte odstáť, kým zmes nezhustne. Tá ma vskutku všestranné využitie. Pomôže vám pri obaľovaní kurčaťa a rýb, ako prísada do fašírok, mafinov, ale i cesta na palacinky.
-
Čokoládu najľahšie rozpustíte v mikrovlnnej rúre. Vložte ju do ohňovzdornej nádoby a občas premiešajte, kým sa celkom nerozpustí. Dajte si však pozor, aby sa do misky nedostala voda, inak bude čokoláda tvrdá a drobivá.
-
Mlieko zmierňuje štípanie po pikantných jedlách. Ak varíte niečo veľmi štipľavé, odstavte jedlo a prilejte doň trochu mlieka. Takto nielenže zmiernite chuť, ale odstránite i kyselinu.
-
Vždy majte po ruke odtučnené kondenzované mlieko. Je výbornou šľahačkovou alternatívou a obsahuje i neporovnateľne viac vápnika než bežné mlieko.
-
Mäkké tofu sa dá použiť ako zdravá a nízkotučná náhrada za mäkký syr do syrového koláča, prípadne ako základ bešamelovej omáčky. Stačí ho vymiešať na hladkú pastu v mixéri a použiť v recepte.
-
Ak vám brokolica v chladničke trochu povädla, odkrojte centimeter z jej stonky. Stonku podajte do pohára studenej vody. O niekoľko hodín bude brokolica opäť čerstvá.
-
Hoci citrónová šťava zabraňuje hnednutiu ovocia, na brokolicu ma efekt celkom opačný. Brokolica sa sfarbí dosiva. Varenú brokolicu preto ochuťte citrónovou alebo limetovou šťavou až keď vychladne.
-
Skôr ako jogurt pridáte do horúceho jedla, vmiešajte doň 1 lyžicu kukuričnej múky na jeden hrnček jogurtu. Hrniec odstavte, pridajte jogurt a vymiešajte do krémova. Jedlo po pridaní jogurtu už nevarte.