Najzdravší čaj na svete? Lapacho
Na dobrý čaj sa hodí každé ročné obdobie, ale kedy sa človeku žiada zaliezť pod tri deky s knihou a horúcou šálkou v ruke najviac? Práve teraz. A keď už čaj, tak taký, ktorý vám pohladí dušu i zdravie. Jedným z najzdravších čajov na svete je Lapacho, zrodený v tropických dažďových pralesoch a v čistučkom ovzduší...
Čaj Lapacho získal svoje exotické pomenovanie od stromu, z ktorého pochádza, lepšie povedané z jeho kôry. Legendárny strom Inkov Lapacho rastie najmä v brazílskych pralesoch a v Južnej Amerike a čaju prepožičal veľa liečivých látok, ktorými sa vraj kurírovali už vládcovia Inkov či Vikingovia. Je obohatený o množstvo železa, preto by čaj Lapacho mali pravidelne popíjať ľudia, ktorí majú málo červených krviniek. Vďaka tomu, že zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a rovnako aj ich počet, podporuje dobrú krvotvorbu a prenos kyslíka v organizme.
Fakt, že podporuje vznik červených krviniek v kostnej dreni, je dôležitý ešte ešte kvôli jednej veci – brzdí rast nádorových buniek a pomáha tak bojovať proti leukémii, čo je choroba bielych krviniek. Podľa výskumov pitie tohto čaju mnohým pacientom zabrzdilo rast nádorov, preto sa teraz sústreďuje pozornosť na jeho účinky v tejto oblasti. Vedci dúfajú, že by mohli pacientom chorým na rakovinu výrazne pomôcť.
Lapacho je výborný pomocník aj pri detoxikačných kúrach, pretože čistí pečeň a odvádza z tela toxické látky. Pomáha ničiť rôzne vírusy, baktérie, plesne, a tým posilňuje organizmus. Stimuluje aj jeho imunitu, laicky povedané, prebudí telo a nakopne ho, aby bojovalo proti chorobám, ktoré ho postihli (alebo sa naň práve chystajú). Lapacho, ako mnoho iných druhov čajov, je silný antioxidant, teda chráni naše telo pred škodlivými radikálmi.
Vyskúšať by ste ho mali, pokiaľ trpíte bolesťami hlavy, nervozitou a dokonca aj nadváhou. Určite to nie je zázračný nápoj, ktorý vám odbúra tuky za dve noci, ale vďaka svojim vlastnostiam sa podieľa na redukcii telesnej hmotnosti a tlmí pocit hladu. Mimochodom, redukčným potenciálom tohto čaju sa zaoberal už v minulom storočí známy vedec a lekár William Koch. A keďže lapacho brdzí vstrebávanie glukózy v črevách, odporúča sa jeho pitie aj cukrovkárom.
Určite na tento čaj myslite, ak trpíte kožnými problémami, alebo máte práve na koži nejaké ranky. Vďaka tomu, že pôsobí protizápalovo, pomáha hojiť rôzne zápaly, psoriázu, ekzémy, hnisavé rany a podobne. Tu pomôže čaj vo forme obkladov, kúpeľov alebo „ústnej vody“.
Mnoho lekárov i chemikov zaradilo tento vysokánsky červenkastý strom medzi popredné liečivé rastliny našej planéty. Ľudia, ktorí sa zaoberajú jeho vlastnosťami tvrdia, že pomôže snáď s každým problémom. Dodnes nie sú známe vedľajšie negatívne účinky a piť ho môžu aj deti. Ak sa rozhodnete pre liečebno-očistnú kúru týmto čajom, pripravte si ho správne. Jednu čajovú lyžičku povarte 10 minút v troch dcl vody a potom ešte takých 10 – 15 minút nechajte lúhovať, aby boli v náleve naozaj všetky účinné látky. Čaj pite minimálne jeden mesiac 2-3 krát denne. Pozor však, aby ste neznehodnotili jeho liečivú silu nesprávnym skladovaním. Vyhnite sa plastovým, hliníkovým a kovovým nádobám, vyčleňte si preň keramickú alebo sklenú dózu.