Kombucha: Pripravte si doma zázračne zdravý čaj!
Podivná čajová huba plávajúca vo vode odložená niekde v špajze vo vás možno na prvý pohľad nevyvoláva dôveru, ale dajte jej šancu. Cenili si ju už pred naším letopočtom a cenia si ju aj dnes. Ľudia, ktorí poznajú jej zázračné liečivé účinky. Prívlastok „zázračné“ sa v tejto rubrike stáva už pomaly klišé, ale pri kombuche len kladieme tie správne slová na správne miesta.
Poďme dať klišéovitému slovnému spojeniu „zázračné liečivé účinky“ naozajstnú váhu. Kombucha je lišajníková membrána, ktorá sa počas oxidácie a kvasenia obohacuje o nové zdraviu prospešné látky. Takže je plná enzýmov, kvasiniek, minerálov (železo, draslík, vápnik, zinok, magnézium...), vitamínov (C, D, E, K a skupiny B) a kyselín (mliečna, listová, glukonová...).
Vďaka spomínaným látkam pomáha kombucha s množstvom problémov. Zvyšuje imunitu, upravuje črevnú mikroflóru a trávenie, čistí telo od ťažkých kovov. Bojuje proti reume, dne, zápalom kĺbov a ľadvinovým kameňom. Polysacharidy dodávajú telu energiu, kvasinky a baktérie harmonizujú črevá. Spomínané kyseliny zbavujú naše črevá toxického odpadu, ktorý vzniká pri metabolizme. Kombucha má antivirotické a antibakteriálne účinky, zlepšuje fyzickú výkonnosť i aktivitu mozgu. Pomáha aj proti plesniam a kožným ochoreniam. A čo ju robí ešte cennejšou, v počiatočných štádiách rakoviny môže potlačiť nádorové bujnenie.
Výhodou je, že kombuchu môžete mať doma prakticky non-stop a užívať ju tak pohodlne a pravidelne. Stačí vám na to len kombuchová kultúra, ktorú vložíte do uvareného čaju (čierny, bylinkový, je to na vás), pridáte cukor alebo med a odložíte na tmavé, teplé miesto s prístupom čerstvého vzduchu. Otvor nádoby, v ktorej nálev máte, prikryte gázou alebo ľanovým plátnom, aby sa do neho nedostali hmyz alebo nečistoty. Kombuchová kultúra si nevyžaduje nijakú špeciálnu starostlivosť, jediné, na čo si dávajte pozor, sú rôzne kuchynské pachy alebo cigaretový dym. Môže chytiť pleseň a tým pádom sa znehodnotí. Po 8-10 dňoch kultúru vyberte a nápoj sceďte. Hotovo. Odporúča sa piť 2 dcl nalačno a potom počas dňa v neobmedzenom množstve, ale vždy pred jedlom.
Ani taký blahodárny nápoj ako čaj z kombuchy si však netreba zamieňať s liekom, ktorý vylieči všetky problémy. Faktom ale je, že asi neexistuje zdravší „čaj“, ako práve tento. Pri pravidelnom užívaní si prečistíte telo od škodlivých látok a celkovo sa zregenerujete, znížite nervové napätie a dodáte si energie. Dokonca by kombucha mala spomaľovať starnutie. A pre ľudí, ktorí z nejakých príčin nemôžu konzumovať mliečne výrobky, je vhodná vďaka spomínaným baktériám mliečneho kvasenia. Čaj z kombuchy neobsahuje žiadny tuk a chuťovo pripomína sekt, no nevyskúšajte to.