Javorový sirup – zázračne zdravé sladidlo!
Možno poznáte javorový sirup len z amerických filmov, kde nikdy nechýba na stole, keď sa jedia lievance. Hnedé lepkavé sladidlo sa však už pomerne slušne rozmohlo aj v našich obchodoch a i keď za neho zaplatíte oveľa viac ako za cukor alebo za med, stojí za to do neho investovať. Patrí totiž medzi super potraviny, ktoré sú pre ľudí veľmi prospešné.
Javorový sirup sa vyrába zo šťavy, ktorý produkuje strom, po ktorom získal sirup svoje meno. Javor totiž produkuje škroby, ktoré po čase enzýmy zmenia na cukry. Tie sa premiešajú s vodou, ktorú javor na jar nasaje koreňmi a túto šťavu potom výrobcovia získavajú, aby z nej pomalým varením vyrobili sirup. Na to, aby získali jeden liter javorového sirupu, potrebujú 40 litrov tejto šťavy, aj preto je jeho konečná cena taká vysoká. Okrem iného prezrádza i kvalitu, ak nechcete kúpiť lacnú imitáciu, rozhodnite sa radšej pre tú drahšiu variantu. Na výber máte typy A, B a C, kedy „céčko“ je sirup najtmavší a chuťovo najvýraznejší.
Čím je javorový sirup človeku prospešný? Obsahuje množstvo draslík, vápnika, mangánu a zinku, posledné dva minerály sú dôležité pre našu imunitu. Zinok pôsobí preventívne aj proti ateroskleróze, pretože ochraňuje cievy pred poškodením LDL cholesterolom. Rovnako sa v javorovom sirupe nachádza železo, fosfor, vitamín B a riboflavín. To však nie je všetko. Len nedávno v ňom vedci z Quebecu identifikovali 54 prospešných zlúčenín, pričom päť z nich dosiaľ v prírode nikto nevidel. Niektoré z nich majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti rakovine, cukrovke a bakteriálnym ochoreniam. Tieto isté vlastnosti majú aj čučoriedky, zelený čaj a iné takzvané super potraviny.
Štúdie taktiež naznačujú, že polyfenoly v sirupe môžu pomáhať držať pod kontrolou hladinu cukru v krvi tým, že potláčajú enzýmy, ktoré sa podieľajú na premene uhľohydrátov na cukor, čo je veľmi dôležité pre diabetikov. Objavenie nových molekúl v sirupe taktiež chemikom poskytuje informácie, ktoré by mohli viesť k vytvoreniu liekov proti ďalším ochoreniam.
Aj keď je javorový sirup zdravý, obsahuje nejaké tie kalórie (menej ako med, ale viac ako cukor), preto ho nejedzte nekontrolované množstvo. Výborne sa ním dochucujú palacinky, lievance a iné múčniky, hodí sa ako sladidlo do kávy, čaju, či k mäsu do rôznych marinád. Plne nahradí cukor či med vo všetkých oblastiach a jeho zemito sladkastá chuť si vás určite získa.