Presunúť na hlavný obsah

AKO SA VARILA A PILA KÁVA

Recepty

Nezameniteľný vzhľad, intenzívna a silná chuť, bohatá aróma. Presne to je nápoj, ktorý nás každé ráno povzbudí a príjemne naladí. Káva. Hoci si všetci myslia, že najviac na svete jej vypijú Taliani, nie je to tak. Taliani síce vypijú veľa káv, no ďaleko zaostávajú za Škandidáviou. Kedy a ako sa začal tento nápoj pripravovať a piť vám odhalí FEMINITY.

V pravlasti kávy, na Arabskom polostrove, bolo jej tajomstvo ukrývané pred okolitým svetom celé roky. Beduíni si na otvorenom ohnisku vo svojich stanoch varili kávu v džezvách, ktoré v niektorých krajinách používajú dodnes. Káva sa do Európy dostala pomerne neskoro, až začiatkom 18. storočia. Trvalo je takmer 300 rokov, kým prešla púť z Etiópie cez Arabský polostrov do Amsterdamu. Z jej prístavu sa postupne rozširovala ďalej. O jej výnimočnosti a vzácnosti svedčí aj príbeh z Francúzska, keď kráľovi Ľudovítovi XIV. podarovali jednu sadenicu kávovníka. Aby dokázal, ako si ju váži, dal pre ňu postaviť osobitný skleník. Lahodný nápoj sa pil nielen v domácnostiach, ale postupne aj na verejnosti. Prvé kaviarne vznikli už v 15. storočí v Mekke. Posedenie pri káve sa stalo akousi kultúrno-spoločenskou udalosťou. Trávilo sa pri nej množstvo času, priatelia si za ten čas porozprávali o udalostiach dňa, ale i politike, obchode a rodine. Za prvé miesto v rámci kresťanskej Európy, kde sa začala piť káva, považujeme Benátky. Najprv sa predávala iba v lekárňach ako drahý a účinný liek. Prvú benátsku kaviareň otvorili až o 30 rokov neskôr v roku 1645. Éra kávy na Slovensku sa spája s Viedňou, no v 18. storočí sme mali na území vtedajšej Bratislavy až sedem kaviarní. Ako sa káva pestovala, dovážala, predávala a pila sa dozviete na výstave Tá pravá šálka kávy vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave. Trvá od 26. septembra do 31. januára 2010. Súčasťou jedinečnej výstavy rozdelenej na šesť tematických celkov je 50 panelov a takmer 600 exponátov. Okrem exponátov pripravili organizátori pre návštevníkov aj bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou bude degustácia gurmánskych káv z celého sveta, návod ako pripraviť správnu šálku kávy, ale aj zaujímavosti z histórie.