Presunúť na hlavný obsah

CIBETKOVÁ KÁVA – KÁVA JEDINEČNEJ CHUTI

Recepty

Ak aj vy patríte ku kávovým pôžitkárom a ešte ste nevyskúšali jednu z najdrahších káv na svete, urobili ste veľkú chybu. FEMINITY vám predstavuje skutočný skvost medzi týmito lahodnými nápojmi - cibetkovú kávu, ktorá je plná prekvapení. Zaujímavý je najmä jej príchod na svet. Na jej výrobu nie sú použité žiadne špeciálne odrody kávovníkov, ani sa odlišne nepraží. Jediné, čo potrebuje, je mála šelma, ktorá váži asi štyri kilogramy. Hovorovo sa nazýva cibetka, jej odborný názov je ovíjač škvrnitý.

Tento na pohľad milý živočích sa vo voľnej prírode živí hmyzom, drobnými hlodavcami a vtákmi. Z nepochopiteľných dôvodov však do jeho jedálneho lístka patria aj kávovníkové bobule. Na indonézskych ostrovoch Jáva a Bali si podľa domácich cibetka vyberá len tie najlepšie zrniečka. Aj keď bobule prejdú jej tráviacim ústrojenstvom, von sa dostávajú neporušené. Producenti kávy neskôr tento trus zbierajú a následne pražia. Takáto káva je výnimočná najmä tým, že cibetka kladie dôraz najmä na kvalitu, dokáže si celé hodiny vyberať tie najlepšie kúsky. Odborníci sa nazdávajú, že tieto zrná sú najdelikátnejšie najmä kvôli cibetkinim žalúdočným šťavám, ktoré sa pri chemickom procese rozpadajú na aminokyseliny a to im dodáva jedinečnú chuť. Výrobcovia kávy sa snažili cibetku, chovať v zajatí. No tento ťah im nevyšiel, odmietala jesť kávové bôby. Jediné, čo im ostalo, je na každom kroku sledovať toto zvieratko a čakať, kedy vykoná svoju potrebu. Práve kvôli tomuto komplikovanému procesu patrí cibetkina káva k vôbec najdrahším. Vyprodukuje sa jej asi 500 kilogramov ročne a jej cena je okolo 600 dolárov za kilogram. Aj v tomto prípade však platí – za kvalitu si treba priplatiť a vy určite neoľutujete. Tento lahodný dúšok kávy stojí naozaj za to.