Presunúť na hlavný obsah

ZÁVITKY Z MORSKÉHO JAZYKA

Recepty

Hlavné jedlo, ktoré sa ideálne hodí skombinovať s predjedlom v podobe grilovaných krabích nôh. Harmónia výnimočných chutí, dizajnu na tanieri a ideálna kombinácia ku grilovaným krabím nohám podávaným ako predjedlo. Stačí sa len nechať opantať chuťou, vôňou a krásou závitkov z morského jazyka so zelerovo-baklažánovou kašou a paprikovou omáčkou a vychutnať si ich.

Pre 4 osoby, čas prípravy 2 hodiny

Na závitky z morského jazyka: 4 morské jazyky (asi à 500 g), 2 lyžice hladkej  múky, 1 lyžica masla, 1 lyžica orechového oleja
Na zelerovo-baklažánovú kašu: 1 veľký zeler, soľ, 1 väčší baklažán, 1 lyžica orechového oleja, 1 šalotka, 3 lyžice čerešňového octu, 3 lyžice cukru, biele korenie
Na paprikovú omáčku: 1 červená paprika, 1 šalotka, 1 lyžica olivového oleja, 1 šálka kuracieho vývaru, 1 šálka smotany (33 %)

     Závitky z morského jazyka: Ryby vykostíme na filety, odstavíme z nich kožu, opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Potom všetky filety zvinieme do závitkov tak, aby strana, na ktorej bola koža, ostala vnútri. Takto pripravené filety obalíme v múke a zo všetkých strán pomaly opečieme na rozpálenom oleji zmiešaným s maslom.
     Zelerovo-baklažánová kaša: Ošúpaný zeler pokrájaný na kocky uvaríme v osolenej vode domäkka, potom ho scedíme a necháme odkvapkať.
     Baklažán ošúpeme, nakrájame na plátky, osolíme a necháme asi 30 minút odstáť. Potom plátky osušíme kuchynskou papierovou utierkou a nakrájame na drobné kocky.
     V hrnci rozohrejeme olej a speníme na ňom ošúpanú šalotku pokrájanú nadrobno. Vmiešame baklažán a restujeme asi 5 minút. Nakoniec pridáme ocot, cukor, soľ a čerstvo
zomleté korenie a pomaly varíme, kým sa tekutina neodparí. Potom pridáme zeler a všetko spolu roztlačíme na kašu, prípadne ešte dochutíme.
     Papriková omáčka: Očistenú papriku a ošúpanú šalotku nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej a speníme na ňom šalotku. Potom pridáme papriku a restujeme ešte asi 5 minút. Zalejeme horúcim vývarom a smotanou a varíme asi 45 minút. Nakoniec omáčku dôkladne rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko.