Presunúť na hlavný obsah

VIDEO: Fashion LIVE! 2018 je za dverami: Ako to vyzerá v ateliéri Borisa Hanečku, Maji Božovič a ďalších?

Feminity TV

Slovenská móda potrebuje, aby sme jej vzdávali hold. Nové a netradičné modely predvedú aj na tohtoročnom Fashion LIVE! Módni návrhári z celého Slovenska. Tešiť sa môžeme na tieto zvučné mená, nebude chýbať ani Boris Hanečka.

Bratislava sa od stredy 17. októbra premení na hlavné mesto slovenskej módy. V cykle prehliadok, ktoré budú prebiehať počas troch večerov, budeme mať možnosť vidieť tých najlepších z najlepších. Svoje jedinečné a úplne čerstvé kolekcie predstavia Maja Božovič, Boris Hanečka, ale aj Petra Kubíková, ktorá je majsterkou v tvorení zvrchníkov. Aké novinky si pre nás pripravili tentokrát? Nenechajte si ani vy ujsť jedinečné dni plné módy. 

Prečítajte si tiež: Šiesty ročník Fashion LIVE! prinesie netradičnú scénu a afterparty v zaujímavom industriálnom priestore

FEMINITY TV: Boli sme sa pozrieť na to, ako prebiehajú prípravy v ateliéroch Petry Kubíkovej, Borisa Hanečku a Maji Božovič 

Petra Kubíková očarí nielen novou farebnosťou

„Som typ človeka, ktorý si nerád necháva veci na poslednú chvíľu,“ priznáva módna návrhárka Petra Kubíková. „Prvé kúsky kolekcie vznikli už v júni, outfity, s ktorými som bola stotožnená hneď som dokončila na 100%,“ zvyšok módna tvorkyňa dolaďuje počas posledných týždňov. Tento rok je pre túto módnu návrhárku špeciálnym. Dokončenie prehliadky prenechala na odborníkov, takže sa môžeme tešiť na naozaj dokonalý styling od Niny Ford, nebude chýbať ani hudobné vystúpenie pripravené na mieru!

Boris Hanečka predstaví hneď dve kolekcie!

Módny návrhár Boris Hanečka sa vám na Fashion LIVE! 2018 predvedie hneď dvakrát. Svoju prvú kolekciu nazýva „malou srdcovkou, pretože bola vymyslená už v roku 2001“, avšak čakal na ten správny materiál, ktorý nechcel prezradiť. Druhú kolekciu, pripravovanú s módnou návrhárkou Danou Vodou nevie vynachváliť. „My si s Dankou veľmi rozumieme, je odo mňa staršia, ale vraj som stará duša. Máme spoločný humor, ale často sa dopĺňame. Danka skôr chrlí veci, ja ich skôr vyberám a dopĺňam ich o také moje modely. Kombinujeme to spolu. Snažíme sa, aby v každom modeli bolo kus Dany aj kus mňa.“

Maja Božovič tvorí zero waste módu 

„Táto kolekcia sa pripravovala dlho, asi 4 až 5 mesiacov,“ uznala módna návrhárka Maja Božovič. „Ja pochádzam zo Srbska a tento rok je to 10 rokov, čo som na Slovensku, tak som chcela vytvoriť kolekciu, ktorá je takou poctou Slovensku a aj ľuďom, ktorých som tu stretla.“ Vo svete neustáleho nátlaku na chránenie našej planéty zvážila aj ekologický aspekt svojich návrhov. „Spolupracujem aj s dielňou, ktorá plstí vlnu a toto je moja prvá 100 % zero waste kolekcia!“

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Protiklady sa priťahujú aj na Fashion LIVE! 2018: Čím prekvapí Marcel Holubec W. a Lenka Sršňová?

Nebude chýbať ani uznávaný Pavol Dendis

Svoje módne dielo predvedie aj módny návrhár Pavol Dendis. Mladý tvorca má s módnou veľké plány a preto nám neváhal odpovedať na pár otázok týkajúcich sa práve pripravovanej prehliadky.

Ako prebiehali vaše tohtoročné prípravy na prehliadku Fashion LIVE! 2018?

Veľmi intenzívne. Tento rok prestavím na Fashion LIVE! svoju prvú kolekciu, ktorá už nie je prácou študenta. Síce som ešte len tento rok ukončil štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení, cítim že toto je pre mňa nový krok, ktorým chcem do svojej práce vniesť serióznosť a ukázať to najlepšie. Samozrejme času je ako vždy málo, ale ten, čo mám, sa snažím využiť čo najlepšie. Dal som dokopy tím 7 ľudí, ktorí mi s kolekciou a produkciou pomáhajú, nakoľko som naplánoval pár podstatných zmien ktoré na prehliadke ukážem. Mám veľmi dobrý pocit, že vďaka môjmu tímu a ľuďom, ktorí ma podporujú každý deň rastiem.

Čím je inšpirovaná vaša tohtoročná kolekcia?

Kolekcia sa volá Vale Of Tears, čiže Slzavé údolie. Pracujem veľmi vnímavo a vždy moja kolekcia odráža moju aktuálnu náladu, veci, ktoré prichádzajú do môjho života. Je to ako sled podnetov z okolia, ktoré potom spracujem do kolekcie. Preto je tam veľa detailov tvarov a symbolov. Nemám čas veľmi čítať, ale listujem veľa kníh, fotím si obrázky, počúvam hudbu, sledujem dokumenty. Momentálne je to najmä o mágii, čarodejníctve a melanchólii. Je skvelé, že prostredníctvom módy viem ľuďom veľa odhaliť z toho, na čo myslím, kde hľadám inšpiráciu a podobne. Zároveň ma baví tajomstvo, ktoré občas po prehliadke zanechám a publikum pátra, čo som tým chcel vyjadriť. Dôležitou súčasťou mojej kolekcie je emócia, ktorú to v publiku zanechá. To je forma, ktorou by som chcel s nimi komunikovať. Chcem sa zamerať presne na ten moment spojenia hudby, odevu  a prezentácie. Pretože nie každá čierna kolekcia musí byť depresívna a smutná. 

Pripravili sme pre vás: Fashion LIVE! 2018 bude patriť československým dizajnérom: Hlavná téma sa odrazí v scéne aj na móle

Uvidíme počas prehliadky modely, ktoré nás budú ťahať k letu, alebo ostaneme mysľou ešte v sezóne jesene a zimy?

Myslím, že tam bude obsiahnuté všetko. Nedá sa určiť sezóna, nakoľko kolekciu tvorím raz do roka – teda taký je plán, uvidím ako sa veci vyvinú.  Až na to, že tento rok nebudú plavky ha ha. Mám rád vrstvy oblečenia, materiálov, dôraz na pás a to aj mužov. Predvediem klasickú siluetu tvaru “Y”, v ktorej sa cítim komfortne. To znamená dôraz na plecia a hruď a úzky spodok. Spolu s Patrikom Garayom sme vytvorili aj rytinu tarotovej karty. Veľmi sa teším ako to bude prenesené do modelov. 

Ktorú fázu prípravy vašej jedinečnej kolekcie ste si užívali najviac?

Ako som spomínal pracujem veľmi intuitívne. Nad konceptom kolekcie premýšľam pár mesiacov dopredu a rovnako aj nad materiálmi, potlačami a niektorými detailmi. Zbieram si veci z okolia, ktoré potom následne dávam dohromady a selektujem, čo použijem dnes a čo zajtra. Asi sa neviem úplne udržať v jednej materiálovej schéme alebo vyhradených detailoch. Aj tie strihy sú vždy také hľadanie toho, čo funguje a čo nie. Som veľmi rád, keď sa mi podarí vytvoriť niečo, za čím si stojím a zároveň to ocenia aj moji klienti. Samozrejme sa veľmi teším na prehliadku. Chcem aby si ľudia zapamätali moment a emóciu, ktorú im spolu s tímom poskytneme. Téma kolekcie je pochmúrna a temná, ale aj tak dúfam, že to bude krásne.

Lístky na módne podujatie Fashion LIVE! 2018 ako aj na afterparty je možné zakúpiť si v predpredaji na www.inviton.sk alebo priamo na mieste podujatia.