Jablkové praclíky: Spolu so škoricou a polevou zo slaného karamelu sú skvelou raňajkovou pochúťkou
Príprava týchto jablkových praclíkov nie je vôbec náročná. Naopak, strávite príjemné dopoludnie pri ich výrobe a doprajete si ich k šálke kávy alebo čaju. Ak vám ostanú, pokojne si ich doprajte na druhý deň ako skvelé raňajky.
Príprava týchto jablkových praclíkov nie je vôbec náročná a výsledná chuť stojí za to.
Ingrediencie:
500 g hladkej špaldovej múky plus na vysypanie
7 g sušeného droždia
300 ml vlažnej vody
40 g jemného kryštálového cukru
1 ČL soli
60 g rozpusteného masla
1 kg ošúpaných a najemno nastrúhaných alebo nakrájaných jabĺk
1 ČL škorice
nastrúhaný muškátový oriešok
Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov
2 PL sódy bikarbóny
1 rozšľahané vajce
štipka morskej soli
karamelová poleva
Postup prípravy:
Do veľkej misy vysypte múku zmiešanú s 1 ČL soli, sódou bikarbónou a cukrom. Urobte v strede jamku a nasypte sušené droždie s vlažnou vodou vlažnú vodou. Následne vmiešajte maslo a potom nalejte do jamky. Rukami vymiešajte hutné cesto. Vyklopte ho na pomúčenú dosku a premieste znova cca 10-15 minút, kým cesto nebude hladké a elastické. Použiť môžete aj kuchynský robot. Vložte do ľahko naolejovanej misky, prikryte a nechajte 1 hodinu kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem cesta.
Čítajte tiež: Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom
Nastrúhané alebo najemno nakrájané jablká zmiešajte so škoricou a muškátovým orieškom. Potom ich vtlačte do vykysnutého cesta, aby sa rovnomerne rozložilo a cesto sa vyklopilo. Rozdeľte na 8 rovnakých kusov a každý z nich rozvaľkajte na 60 cm šulčeky. Potom vytvarujte do tvaru „U“ so zakrivením smerom k vám. Prekrížte oba konce, zdvihnite ich dozadu a zatlačte do zakrivenia U. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ľahko prikryte vlhkou utierkou. Nechajte kysnúť cca 20 minút. Pred pečením ľahko potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte zvyšným cukrom a štipkou morskej soli.
Predhrejte rúru na 200°C a pečte cca 20 až 25 minút dozlatista. Potom nechajte vychladnúť na mriežke. Pokvapkajte karamelovou omáčkou.
Neprehliadnite: Jablkový tart: Koláč ako stvorený na jesenné dni
Dobrú chuť!