Presunúť na hlavný obsah

Jablkové praclíky: Spolu so škoricou a polevou zo slaného karamelu sú skvelou raňajkovou pochúťkou

Recepty

Príprava týchto jablkových praclíkov nie je vôbec náročná. Naopak, strávite príjemné dopoludnie pri ich výrobe a doprajete si ich k šálke kávy alebo čaju. Ak vám ostanú, pokojne si ich doprajte na druhý deň ako skvelé raňajky.

Ingrediencie:

500 g hladkej špaldovej múky plus na vysypanie 

7 g sušeného droždia 

300 ml vlažnej vody

40 g  jemného kryštálového cukru

1 ČL soli

60 g rozpusteného masla

1 kg ošúpaných a najemno nastrúhaných alebo nakrájaných jabĺk

1 ČL škorice

nastrúhaný muškátový oriešok

Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov

2 PL sódy bikarbóny

1 rozšľahané vajce

štipka morskej soli

karamelová poleva 

Postup prípravy: 

Do veľkej misy vysypte múku zmiešanú s 1 ČL soli, sódou bikarbónou a cukrom. Urobte v strede jamku a nasypte sušené droždie s vlažnou vodou vlažnú vodou. Následne vmiešajte maslo a potom nalejte do jamky. Rukami vymiešajte hutné cesto. Vyklopte ho na pomúčenú dosku a premieste znova cca 10-15 minút, kým cesto nebude hladké a elastické. Použiť môžete aj kuchynský robot. Vložte do ľahko naolejovanej misky, prikryte a nechajte 1 hodinu kysnúť, aby sa zdvojnásobil objem cesta. 

Čítajte tiež: Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom

Nastrúhané alebo najemno nakrájané jablká zmiešajte so škoricou a muškátovým orieškom. Potom ich vtlačte do vykysnutého cesta, aby sa rovnomerne rozložilo a cesto sa vyklopilo. Rozdeľte na 8 rovnakých kusov a každý z nich rozvaľkajte na 60 cm šulčeky. Potom vytvarujte do tvaru „U“ so zakrivením smerom k vám. Prekrížte oba konce, zdvihnite ich dozadu a zatlačte do zakrivenia U. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ľahko prikryte vlhkou utierkou. Nechajte kysnúť cca 20 minút. Pred pečením ľahko potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte zvyšným cukrom a štipkou morskej soli.

Predhrejte rúru na 200°C a pečte cca 20 až 25 minút dozlatista. Potom nechajte vychladnúť na mriežke. Pokvapkajte karamelovou omáčkou

Neprehliadnite: Jablkový tart: Koláč ako stvorený na jesenné dni

Dobrú chuť!