Perfektný jesenný dezert: Tekvicovo pekanový cheesecake s chrumkavou polevou
S tekvicou v kuchyni na sladko nepokazíte nič. Tvarohový cheesecake v kombinácii s tekvicou a chrumkavou polevou v podobe pekanových orechov je tiež pochúťka, ktorou hostí určite príjemne prekvapíte.
Tvarohový cheesecake v kombinácii s tekvicou a chrumkavou polevou v podobe pekanových orechov je rozhodne pochúťka.
Ingrediencie:
250 g hladkej múky plus na vysypanie tortovej formy
125 g studeného masla nakrájaného na kúsky
50 g kryštálového cukru
1 celý muškátový oriešok na strúhanie
2 vajcia plus 1 žĺtok
425 g konzervy tekvicového pyré alebo domáca tekvica hokaido
150 g jemného kryštálového cukru
½ ČL mletej škorice
½ ČL mletého zázvoru
250 g syru ricotta alebo iného tvarohu
125 g polovíc pekanových orechov
50 ml javorového sirupu
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší tekvicový koláč so zázvorovým krémom: Doprajte si ho so šľahačkou a tekvicovými semienkami
Postup prípravy:
Múku a maslo rozmixujte v kuchynskom robote, kým zmes nebude pripomínať jemnú strúhanku. Následne vmiešajte jemný kryštálový cukor a časť strúhaného muškátového oriešku. Vmiešajte žĺtok a dostatok studenej vody (asi 1 polievkovú lyžicu), aby vzniklo pevné, hustejšie cesto. Vysypte do misky, prikryte a nechajte aspoň 20 minút chladiť.
Čítajte tiež: Tekvicovo-karamelový koláč alebo torta: Tekvica plnená korenistým stredom s lahodnou a sladkou chuťou karamelu
Vychladené cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske, kým nebude o niečo väčšie ako 22 cm (veľkosť tortovej formy). Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Vložte naň rozvaľkané cesto aj po okrajoch. Popichajte vidličkou a nechajte odstáť opäť v tortovej forme v chladničke. Asi po 5 min. predhrejte rúru na cca 180°C. Pečte cca 10 až 15 min., kým cesto nie je svetlohnedé. Potom vyberte z rúry.
Medzitým zmiešajte tekvicové pyré, 2 vajcia, cukor, škoricu, zázvor a mäkký syr alebo iný tvaroh. Vsypte zvyšok nastrúhaného muškátového orieška a dobre premiešajte . Potom nalejte plnku na upečené cesto. Pečte ďalších cca 30 minút, kým plnka mierne nestuhne a v strede sa bude mierne vlniť. Pekanové orechy poukladajte alebo rozsypte po povrchu pred koncom pečenia a nechajte dochrumkava zapiecť spolu s rozliatym javorovým sirupom po povrchu. Vráťte do rúry na ďalších cca 15 minút, kým pekanové orechy nie sú jemne zlatisté a plnka nestuhne. Pred vybratím a podávaním nechajte úplne vychladnúť v tortovej forme.
Neprehliadnite: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný
Dobrú chuť!