Perfektný krémový tvarohový koláč: Najlepší pomer ingrediencií so smotanovým syrom
Najlepší pomer ingrediencií pre chutný, hustý a šťavnatý koláč nájdete práve v tomto recepte. 9 jednoduchých ingrediencií, správny čas pečenia a teploty a bude presne taký, aký sa sľubuje.
Najlepší pomer ingrediencií pre chutný, hustý a šťavnatý koláč nájdete práve v tomto recepte.
Ingrediencie:
1 a 1/2 šálky masla zmäknutého na izbovú teplotu
226 g plnotučného krémového syra zmäknutého na izbovú teplotu
300 g kryštálového cukru
80 g kyslej smotany izbovej teploty
2 ČL čistého vanilkového extraktu
6 veľkých vajec izbovej teploty
3 šálky polohrubej múky
1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1/4 ČL soli
Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo
Na servírovanie:
domáca šľahačka a čerstvé ovocie podľa vlastnej chuti
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 160 °C. Vymastite stredne veľký pekáč alebo formu maslom.
Pomocou ručného alebo stojanového mixéra s metličkou šľahajte maslo pri vysokej rýchlosti, kým nevznikne hladká a krémová konzistencia, približne 2 minúty. Gumovou stierkou zoškrabte boky a dno misky.
Pridajte smotanový krémový syr a šľahajte opäť pri vysokej rýchlosti, kým sa všetko úplne nespojí, približne 1 minútu. Pridajte cukor a šľahajte znova pri vysokej rýchlosti, kým sa všetko nespojí, približne 1 minútu, potom pridajte kyslú smotanu a vanilkový extrakt a šľahajte ďalej pri vysokej rýchlosti, kým sa opäť všetko nespojí a nevznikne krémová konzistencia. Silikónovou stierkou zoškrabte boky a dno misky.
Na nízkej rýchlosti zašľahajte po jednom vajcia a nechajte každé vajce úplne premiešať, kým pridáte ďalšie. Po pridaní vajec dávajte pozor, aby ste ich nepremiešali. Keď je šieste vajce zmiešané, vypnite mixér a pridajte múku, prášok do pečiva a soľ. Šľahajte na strednej rýchlosti, pokým sa všetko nespojí. Nemiešajte príliš dlho. Silikónovou stierkou alebo pevnou metličkou cesto naposledy premiešajte, aby ste sa uistili, že na dne misky nie sú žiadne hrudky. Cesto bude trochu husté a veľmi krémové.
Čítajte tiež: Ľahká mascarpone torta s jahodami: Ideálny dezert na jarné dni
Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy, pekáča. Formou alebo pekáčom raz alebo dvakrát poklepte o dosku, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Pečte 75 až 95 minút. V polovici pečenia voľne prikryte koláč alobalom, aby povrch príliš nezhnedol.
Kľúčom k pečeniu tohto koláča je pomalé a krátke pečenie. Na overenie prepečenosti použite špáradlo. Keď vyjde úplne čisté, koláč je hotový. Je to veľký a ťažký koláč, takže sa neľakajte, ak jeho pečenie trvá dlhšie.
Po dopečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho 2 hodiny vychladnúť vo forme. Potom mierne vychladnutý koláč vyklopte na mriežku alebo servírovaciu misu. Nechajte úplne vychladnúť.
Neprehliadnite: Skvelý vanilkový koláč: Rýchly na prípravu a tak neskutočne jemný
Napokon nakrájajte a podávajte s voliteľnými prílohami, ako je domáca šľahačka a čerstvé ovocie.
Dobrú chuť!