Presunúť na hlavný obsah

Citrónovo-makové muffiny s černicami: Pridajte grécky jogurt alebo kyslú smotanu pre extra šťavnatosť

Recepty

Ľahké a nadýchané cesto, vďaka ktorému si cesto na tieto muffiny zamilujete. Grécky jogurt alebo kyslá smotana dodá cestu extra vlhkosť, ktorá v kombinácii s maslom vytvorí jemnú textúru. No a čerstvé černice mu dodajú zase sviežu chuť. Na záver nezabudnite pokvapkať sladkou citrónovou polevou.

Ingrediencie na cesto: 

1 a 3/4 šálky polohrubej múky 

1 a 1/2 PL maku

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

1/2 ČL soli

1/2 šálky zmäknutého masla izbovej teploty 

1/2 šálky kryštálového cukru

1/4 šálky (cca 50g) kryštálového cukru alebo medu 

2 veľké vajci izbovej teploty

1/2 šálky kyslej smotany alebo gréckeho bieleho jogurtu izbovej teploty

1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej kôry

2 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy

1 a 1/2 ČL čistého vanilkového extraktu

1/4 šálky (cca 60 ml) mlieka izbovej teploty

1 a 1/2 šálky (250 g) čerstvých alebo mrazených černíc 

Mohlo by vás zaujímať: Muffiny z bielej čokolády: Rýchly dezert pre celú rodinu

Na citrónovú polevu: 

1 šálka práškového cukru

1 a 1/2 PL citrónovej šťavy

1 PL mlieka 

Postup prípravy: 

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Postriekajte alebo vymastite 12 jamkovú formu na muffiny alebo si pripravte silikónové košíčky na plech. 

Pripravte si cesto. Vo veľkej mise  premiešajte múku, mak, sódu bikarbónu, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Odložte bokom.

Čítajte tiež: Jednoduché a rýchle nutelové muffiny, ktoré si zamilujete: V rúre im stačí pár minút, presvedčte sa sami

V ďalšej miske vyšľaháme maslo a cukor pri vysokej rýchlosti, kým nebude zmes hladká a krémová, cca 2 minúty. Pridáme vajcia, kyslú smotanu, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Šľaháme na strednej rýchlosti cca 1 minútu, potom zvýšime na vysokú rýchlosť a šľaháme, kým sa zmes celkom nespojí. 

Pri nízkej rýchlosti mixéra pridáme suché prísady a mlieko do mokrých prísad a zašľaháme. Do takto pripraveného cesta opatrne vložíme černice. 

Cesto rovnomerne nalejeme až po vrch všetkých jamiek formy. Muffiny pečieme cca 5 minút pri 200 stupňoch Celzia a potom teplotu znížime na 170 stupňov Celzia a pečieme ďalších cca 15–18 minút. Muffiny necháme po dopečení cca 5 minút vychladnúť vo forme a potom ich opatrne vyklopíme. 

Neprehliadnite: Banánovo-čokoládové muffiny ako sladká dobrota. Nepotrebujete na nich žiadne špeciálne ingrediencie

Následne si pripravíme ešte citrónovú polevu. Všetky ingrediencie na polevu vyšľaháme a pokvapkáme na teplé alebo vychladnuté muffiny.

Dobrú chuť!