Pripravte si lahodné a nadýchané cesto na medovníky už v predstihu: Potom stačí len vykrojiť a dať piecť
Medovníčkami mnohé z nás otvárajú vianočnú sezónu pečenia. Tu je náš recept na skvelé, nadýchané cesto, ktoré si pripravíte dopredu a vytiahnete, keď dostanete chuť medovníčky aj upiecť.
Na prípravu cesta potrebujete:
650 g hladkej múky špeciál alebo špaldovej múky
50 g masla
150 g tekutého kvalitného medu
4 žĺtky
1 KL perníkového korenia
2 KL sódy bikarbóny
4 – 5 PL plnotučného mlieka
Mohlo by vás zaujímať: Vegánske crinkles ako dobrota Vianoc. Pripravte si ich bez toho, aby boli suché
Postup prípravy:
Je veľmi jednoduchý. Zo všetkých ingrediencií si pripravíme vláčne a dobre vypracované cesto, ktoré sa nebudete rozpadať. To je obzvlášť dôležité.
Malý tip pre vás: Medovníkové cesto je lepšie pripraviť si dopredu a nechať odstáť niekoľko dní v chladničke. Potom, keď dostanete chuť, rozgúľate si ho na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujete svoje obľúbené vianočné tvary.
Čítajte tiež: Na štedrovečernom stole by nemal chýbať: Štedrák spája všetky najlepšie ingrediencie a chute Vianoc
Vykrájané medovníčky ukladáme následne na dobre vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Keď medovníčky vychladnú, ukladáme ich do dobre uzatvárateľnej dózy, do ktorej pridáme rozkrájané jablko, aby ostali medovníčky mäkké dlho.
Samozrejme, ak si trúfate, medovníky si môžete aj krásne ozdobiť.
Neprehliadnite: Vanilkové rožky: Vianočná tradícia, ktorá by nemala chýbať na vašom stole!
Dobrú chuť!