Tri TOP potraviny podľa kardiológa pre dlhý život: Posledná vás naozaj prekvapí
Za všetkým hľadaj potraviny bohaté na polyfenoly. Tie chránia naše bunky v tele a predžujú ich životnosť. Ktoré tri jedlá ich podľa uznávaného kardiológa obsahujú najviac? Číslo tri bude pre vás možno prekvapením...
Za všetkým hľadaj polyfenoly a spaľovanie energie
Zoznam potravín na dlhovekosť sa u viacerých odborníkov líši. Uznávaný kardiológ Steven Gundry, autor knihy Unlocking the Keto Code, prezradil pre podcast portálu mindbodygreen.com tie svoje. Podľa neho treba za všetkým hľadať potraviny bohaté na polyfenoly. Tie chránia naše bunkové mitochondrie, čo je nevyhnutné pre predĺženie životnosti našich buniek a tela vôbec: „Po prvé, pre naše črevné baktérie sú potraviny s polyfenolmi chutné. Na druhej strane premieňajú tieto polyfenoly na látky, ktoré môžu skutočne odpojiť naše mitochondrie. To následne vytvára teplo v našom tele na spaľovanie energie a tento proces je prioritou pre dlhovekosť,“ objasňuje.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie triky na dlhovekosť, ktoré vzišli z minulého roka: Tieto sa oplatí vyskúšať
Ktoré tri top jedlá či potraviny teda uznávaný kardiológ odporúča?
Olivový olej
„Som neslávne známy tým, že jediným účelom jedla je pre mňa dostať olivový olej do úst,“ žartuje Gundry. No práve olivový olej je bohatý na polyfenoly ako je oleuropeín, lignany a hydroxytyrozol. Mnohí ďalší odborníci dokonca radia olivový olej ako svoje obľúbené jedlo/potravinu pre dlhovekosť. Ukázalo sa, že optimalizuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Nedávna štúdia publikovaná v Journal of the American College of Cardiology dokonca zistila, že konzumácia väčšieho množstva olivového oleja, najmä namiesto iných tukov, môže predĺžiť životnosť našich buniek. Gundry však upozorňuje, že konkrétny typ olivového oleja, ktorý si vyberiete v obchode, má rôzny podiel polyfenolov.
Čítajte tiež: Nápoj z tejto superpotraviny ovládol svet: Je považovaný za elixír dlhovekosti
Bobule
Predovšetkým také čučoriedky sa môžu podľa Gundryho pochváliť polyfenolovými pigmentmi nazývanými antokyány. Práve tie hrajú dôležitú úlohu v mozgu a celkovom zdraví nášho tela. Výskum dokonca našiel spojenie medzi antokyánmi a zdravým starnutím. Ďalší polyfenol nazývaný kyselina elagová možno nájsť v granátových jablkách a výskum ukázal, že tento silný polyfenol môže tiež podporovať metabolizmus a zdravie mozgu: „To čo od ľudí žiadam, je v skutočnosti obrátené odšťavovanie. Choďte si kúpiť organické bobule a dajte si ich do odšťavovača. Môžete ich aj rozmixovať a dužinu precediť, ak nemáte poriadny odšťavovač. Dužinu však neodkladajte! Polyfenoly sú koncentrované v listoch rastlín, plodoch a semenách. Vezmite vlákninu, vezmite dužinu a zamiešajte ju do obyčajného kozieho jogurtu, ovčieho jogurtu alebo kokosového jogurtu,“ vysvetľuje Gundry a dodáva, že takýmto spôsobom môžete jednoducho získať z bobúľ polyfenoly.
Neprehliadnite: Najnovší prírastok v skupine "superpotravín": Pomáha chrániť mozog pred poškodením a čo ešte?
Syr
Tak táto potravina či jedlo číslo tri v zozname top potravín pre dlhovekosť je skutočne pre mnohých z nás prekvapením, nie je tak? No samozrejme nie je syr ako syr. Podľa Gundryho je ten najkvalitnejší z talianskej Sardínie a z polostrova Nicoya v Kostarike: „Sardínčania s extrémnou dlhovekosťou sú tí, ktorí žijú na vrchole hory a sú pastiermi kôz a oviec... Oni sú tí, ktorí jedia výrobky z kozieho a ovčieho syra. A keďže tieto produkty obsahujú MCT a polyamínové zlúčeniny, môžu mať pozitívny vplyv na vaše mitochondrie,“ objasňuje Gundry. Čo sa týka syru z poloostrova Nicoya, prezrádza: „Čo si myslíte, že chovajú na polostrove Nicoya, čo vo zvyšku Kostariky nemajú? Kozy... Je to syr, ktorý jedia, všetky kozie a mliečne výrobky, ktoré ich odlišujú od všetkých ostatných...“ Nuž, nie je asi náhoda, že je to práve Sardínia a Kostarika, ktoré sa nachádzajú v rebríčku miest sveta, kde sa ľudia dožívajú najviac rokov...
Obľubujete niektorú z týchto troch top potravín pre dlhovekosť?
spolu hlasovalo 1031 ľudí