Presunúť na hlavný obsah

Vianočné menu vo svete: Čo jedia na Štedrý deň ľudia rôznych národností?

Lifestyle

Od portorického vaječného likéru podávaného v kokosových škrupinách až po švédsku zmes vajec a iné... Aj z tohto pozostáva štedrovečerné menu v rôznych častiach sveta. Čítajte a možno sa aj inšpirujte.

Aj jedlom sa krajina prezentuje. Výnimkou nie je ani vianočné obdobie a typická štedrovečerná večera. 

Česká republika

Začnime našimi susedmi... V Českej republike sa po celý Štedrý deň ľudia postia ako je zvykom aj u nás. Jedia len sladký vianočný chlieb, aby si urobili miesto na večeru. Tá začína zvyčajne rybacou polievkou alebo hubovou kubou, čo je druh rizota s jačmeňom. Po ňom nasleduje hlavný chod, ktorý pozostáva ako u nás z vyprážaného kapra a zemiakového šalátu. 

Poľsko

Tradičným sviatočným vianočným jedlom u našich severných susedov, Poliakov, je bezmäsité jedlo známe ako Wigilia Feast, pozostávajúce až z 12 chodov. Teda kedysi... Dnes je závislé na počte ľudí u stola. Pôvodne vychádzalo z počtu apoštolov, ktorých bolo 12. Jednotlivé chody večere sa v rôznych častiach krajiny líšia, ale zvyčajne sa večera začína rovnako... červeným nápojom zo sušeného ovocia  na uľahčenie trávenia. 

Maďarsko

Rôzne maďarské provincie majú rôzne tradície. Avšak čo sa týka vianočnej večery, zvyčajne je rovnaká. Pozostáva z kaprovej polievky, plnenej kapustnice, vyprážanej ryby a beigli, tradičnom plnenom dezertnom pečive – buď gaštanmi alebo makom. Zaujímavosťou je, že z vianočného stromčeka si ešte dávajú aj tzv. szaloncukor — farebne zabalené čokoládové cukríky vo fólii, ktoré si niektorí aj vyrábajú. 

Francúzsko

Štedrovečerná večera vo Francúzsku známa ako Le Réveillon, zahŕňa tiež viacero špecialít. Ako by to bolo, keby nemali Francúzi na Vianoce ustrice a rôzne druhy syrov. Tie nesmú na vianočnom stole chýbať rovnako ako husacia pečeň či pečený moriak na gaštanoch. Hlavným dezertom je často buď bûche de Noël alebo vianočné poleno. 

Mohlo by vás zaujímať: Luxusné Vianoce, exkluzívne odpočítavanie

Nemecko

Nemci si užívajú jednoduchú štedrovečernú večeru, po ktorej na Štedrý deň nasleduje oveľa väčšia, viacchodová večera. Na tej sa podáva hus, kačica aj králik či bravčová pečienka s chrumkavou kôrou. Ako príloha k týmto špecialitám sú podávané zemiakové knedle a plnka do klobás. Tradičným vianočným dezertom je tanier koláčikov nazývaný Weihnachtsplätzchen.

Dánsko

Dánska tradičná vianočná večera dnes stojí zvyčajne na pečenej kačici alebo husi. Pôvodne však stála na pečenom bravčovom mäse. Tradičná príloha je ako inak červená kapusta a omáčka, ako aj varené zemiaky. Tradičným dezertom je tzv. ris à l'amande - studený ryžový nákyp alebo risengrød - horúci ryžový nákyp podávaný so šľahačkou, mandľami, vanilkou a horkou čerešňovou omáčkou.

Švédsko

Vo Švédsku sa švédsky julbord alebo „vianočný stôl“ zvyčajne začína studenými rybami, potom mäsom, teplým jedlom a dezertom. Medzi studenými rybami prevažujú nakladaný sleď alebo lutfisk - treska namočená v lúhu. Ďalej sú to pečeňová paštéta, vianočná šunka a pečené jahňacie mäso, podávané okrem iného so zemiakmi, kapustou a cviklovým šalátom. Ako dezert sa podávajú rôzne sušienky a ryžový nákyp podobný dánskej verzii. 

Rumunsko

Vianočná večera v Rumunsku je plná mnohých tradičných jedál. Typické bravčové špeciality ako flick, čo je bravčové stehno v aspiku a bravčový guláš. K tomu Rumuni podávajú kyslé uhorky a tradičný rumunský vianočný sladký chlieb známy ako cozonac, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov s rôznymi náplňami. 

Taliansko

Zvyčajným talianskym štedrovečerným jedlom La Vigilia. To však pozostáva hneď z niekoľkých pokrmov, zvyčajne z rýb, mäkkýšov a pod. Prevažujú zeleninové jedlá a tiež chobotnice, slaná treska, mušle, ančovičky. Tradičným jedlom je aj úhor. Samozrejme u Talianov ani na Vianoce nesmú chýbať cestoviny z morských plodov. 

Španielsko

Jedlo a najmä v kruhu rodiny to je pre Španielsko typické nielen na Vianoce, ale po celý rok. Španieli si doprajú nielen bohatú štedrovečernú večeru, ale najskôr aj bohatý obed na Štedrý deň. V oboch prípadoch nesmú chýbať plody mora či pečený moriak. Medzi tradičné španielske sviatočné sladkosti patrí turrón alebo nugát, ktorý môže byť krehký alebo mäkký, a polvorones, čo sú mäkké, drobivé sušienky.

Čítajte tiež:  Tipy na vianočné prestieranie: Prečo by ste mali ako rodina jesť spolu nielen počas sviatkov?

Portugalsko

Portugalci dodržiavajú katolícku tradíciu pôstu na Štedrý deň. Jedlo večer ako ukončenie pôstu sa nazýva Consoada. Bacalhau alebo slaná treska je v Portugalsku hlavnou súčasťou vianočnej večere. Niektoré regióny Portugalska uprednostňujú zase pečenú chobotnicu s ryžou. Na stole nechýbajú varené vajíčka, kapusta či batáty. V prípade dezertu máte na výber hneď z niekoľkých... tradičné vianočné koláčiky alebo aj vaječný krém. A ďalšie špeciality. 

Nový Zéland

Tradičnou vianočnou večerou na Novom Zélande je väčšinou jahňacie mäso, buď grilované alebo pečené v peci alebo aj maorské hangi. Na stole nesmie chýbať veľa zeleniny, plniek a zemiaky. Ako dezert si podobne ako aj Austrálčania doprajú Novozélanďania, Pavlovu tortu.

Filipíny

Vianočná večera na Filipínach je prevažne sladká. Vianočná šunka osladená medom, chrumkavé pečené prasiatko má zase skaramelizovanú šupku. Ďalším chodom bývajú aj sladké špagety v paradajovej omáčke osladenej množstvom cukru. Ako slaný pokrm si Filipíňania pochutnávajú na pečenom kurati plnenom iným mäsom a cibuľou či na držkách v arašidovej omáčke. 

Veľká Británia

Tradičná britská vianočná večera zvyčajne zahŕňa pečeného moriaka, pečené zemiaky, prasiatka v deke, ružičkový kel, brusnicovú omáčku, plnku a omáčku. K morke sa niekedy podáva yorkshirský puding

USA

USA je samo o sebe multikultúrne, preto sa vianočná večera v USA  líši od jednej domácnosti k druhej. Ale často sa veľmi podobá jedlu, ktoré sa konzumuje na Deň vďakyvzdania. Jednotlivé chody zvyčajne obsahujú šunku alebo morku s plnkou, zeleninou, zemiakovou kašou a omáčkou. Vianočné sušienky a koláče – jablkové, tekvicové, pekanové a ďalšie. 

Neprehliadnite: Vianoce sa blížia: Ako si pripraviť chutné a voňavé Vianoce? Poradíme vám

Kuba 

Hlavným jedlom na Noche Buena, ako štedrovečernú večeru nazývajú Kubánci,  je hostina postavená na troch základných surovinách. Sú nimi čierna fazuľa, ryža, pečené prasa. Ako príloha sa podávajú typické plantajny, ryžový nákyp. K tomu ako dezert zase rumový koláč. 

Neostáva nám nič iné, len zaželať všetkým na Štedrý večer dobrú chuť!