Presunúť na hlavný obsah

Tieto jedlá sa nemôžu nachádzať na tanieri členov britskej monarchie: Čo pre ľudí s modrou krvou predstavuje riziko?

Zahraničné celebrity

Sú určité druhy jedál, po ktorých členovia kráľovskej rodiny nemôžu siahnuť. Vyslovene im to nedovoľuje protokol. O čo ide a prečo sú pre nich tabu?

O tom, že byť členom kráľovskej rodiny, so sebou nesie aj dodržiavanie množstva pravidiel, vieme všetci. Netýka sa to však len etikety ohľadom správania a obliekana, ale aj vrámci gastronómie majú svoje limity. Viete, ktoré pokrmy si nemôžu britskí monarchovia dopriať a kuchári v Buckinghamskom paláci ich za žiadnych okolností, nesmú pripraviť? 

Foie gras

Foie gras - francúzsky pokrm z husacej alebo kačacej pečene sa radí do kategórie luxusných a jedinečných jedál, vrámci gastronómie. V niektorých krajinách je dokonca chránený spôsob výroby aj konzumácie foie gras ako národná kultúrna pamiatka. Zároveň však kvôli nešetrnému spôsobu samotnej prípravy, čelí toto jedlo veľmi intenzívnej kritike, zo strany ochrancov zvierat.

Neprehliadnite: Prekvapenie od Meghan Markle. Na trh prichádza s vlastnou značkou kozmetiky

A rovnako to vidí aj princ Charles. Ten pred viac ako trinástimi rokmi vydal prísny zákaz, v ktorom bolo jasne definované, že kráľovská kuchyňa foie gras nesmie podávať. Dôvodom bolo práve zistenie, akým spôsobom je hydina určená pre foie gras vykrmovaná. 

Krvavý steak

Ten takisto na stole v Buckinghamskom paláci určite nenájdete. Platí totiž pravidlo, že mäso, ktoré členovia jedia, musí byť vždy prepečené well - done. Ide o to, aby sa im do tela nedostala nejaká baktéria, ktorú by práve surové mäso mohlo obsahovať. 

Cesnak

Tak ten má v kráľovskej kuchyni úplnú STOP - ku. Nemôžu sa z neho pripravovať žiadne pokrmy a do ničoho ho nemožno pridávať. Ak sa pýtate prečo, tak tentokrát ide skôr o povrchnejšiu vec.

Samotnej kráľovnej veľmi vadí to, ako cesnak cítiť a chce sa vyvarovať zbytočnému zápachu z úst. Ostatní členovia rodiny sa jej nariadeniu, museli samozrejme prispôsobiť.

Morské plody

Toto je celkom diskutovaná téma, nakoľko samotná ryba je základom kráľovského jedálnička a doprajú si ju celkom často. Avšak kôrovce a morské plody uvidíte na ich tanieri len vo veľmi výnimočných prípadoch.

Prečítajte si: Bola skutočne zlou matkou? Britney Spears terorizovali paparazzi z celej Ameriky

Napríklad kráľovná Alžbeta II. pri diplomatickej návšteve Číny, zjedla morskú uhorku. Ale vrámci pravidiel by sa to najmä na zahraničných cestách robiť nemalo, keďže práve pri tomto type jedál, hrozí vyššie riziko otravy jedlom. 

Cibuľa

Rovnako ako morské plody aj cibuľa má pár výnimiek. Kuchár má vždy vopred určené, aké množstvo, môže pre daný pokrm použiť. Tento tzv. ideálny pomer zostavujú nutriční poradcovia, aby sa predišlo tomu, že by mal niekto žalúdočné, či dýchacie problémy.