Chutné domáce croissanty u vás v kuchyni: S týmto receptom to zvládnete veľmi hravo
Kto by ich nemiloval? Chrumkavé, čerstvé croissanty si teraz môžete urobiť aj vy doma.
Potrebujete:
- 680 gramov hladkej múky
- 42 gramov droždia
- 100 ml mlieka
- 170 ml vlažnej vody
- 2 vajíčka
- 50 gramov cukru do kvásku
- 280 gramov masla
- soľ
Vyskúšajte tiež: Lahodný koláč, ktorý by mala skúsiť pripraviť každá z nás. Recept na ovocný cheesecake
Na čokoládu:
- 100 gramov masla
- 100 gramov čokolády na varenie
Mohlo by vás zaujímať: Klasika trochu inak: Vyskúšajte trojfarebnú bábovku. Bude ju milovať celá rodina
Postup:
Z droždia, vlažnej vody a cukru si urobíme kvások a necháme ho vyjsť. V miske si potom miešame všetky suroviny. Vypracujeme polotuhé cesto. Pracovnú dosku si pomúčime a cesto rozvaľkáme naširoko. Na polovicu cesta potom rovnomerne poukladáme plátky masla a cesto preložíme na polovice a znovu rozvaľkáme. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.
Celý postup znovu opakujeme. Na cesto poukladáme plátky masla, preložíme a rozvaľkáme.
Zložené cesto potom opäť zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať ďalších 20 minút. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a jeho hrúbka by mala byť cca 0,5 centimetra. Pokrájame ho na trojuholníky. Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rožtek a naukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút dokysnúť.
Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme ich až kým nebudú zlatistej farby. Po vychladnutí ich polejeme domácou čokoládovou polevou, ktorú vytvoríme nasledovne: V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu na varenie tak, aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej maslo. Miešame vareškou s otvorom, až sa nám vytvorí hladká a vláčna hmota.
Dobrú chuť!
Neprehliadnite: Rýchly, čokoládovo-banánový dezert s minimom kalórií: S týmto môžete zhrešiť aj počas diéty