Presunúť na hlavný obsah

Chutné domáce croissanty u vás v kuchyni: S týmto receptom to zvládnete veľmi hravo

Recepty

Kto by ich nemiloval? Chrumkavé, čerstvé croissanty si teraz môžete urobiť aj vy doma.

Potrebujete:

  • 680 gramov hladkej múky
  • 42 gramov droždia
  • 100 ml mlieka
  • 170 ml vlažnej vody
  • 2 vajíčka
  • 50 gramov cukru do kvásku
  • 280 gramov masla
  • soľ

Vyskúšajte tiež: Lahodný koláč, ktorý by mala skúsiť pripraviť každá z nás. Recept na ovocný cheesecake

Na čokoládu: 

  • 100 gramov masla
  • 100 gramov čokolády na varenie

Mohlo by vás zaujímať: Klasika trochu inak: Vyskúšajte trojfarebnú bábovku. Bude ju milovať celá rodina

Postup:

Z droždia, vlažnej vody a cukru si urobíme kvások  a necháme ho vyjsť. V miske si potom miešame všetky suroviny. Vypracujeme polotuhé cesto. Pracovnú dosku si pomúčime a cesto rozvaľkáme naširoko. Na polovicu cesta potom rovnomerne poukladáme plátky masla a cesto preložíme na polovice a znovu rozvaľkáme. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.
Celý postup znovu opakujeme. Na cesto poukladáme plátky masla, preložíme a rozvaľkáme.
Zložené cesto potom opäť zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať ďalších 20 minút. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a jeho hrúbka by mala byť cca 0,5 centimetra. Pokrájame ho na trojuholníky. Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rožtek a naukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút dokysnúť.

Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme ich až kým nebudú zlatistej farby. Po vychladnutí ich polejeme domácou čokoládovou polevou, ktorú vytvoríme nasledovne: V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu na varenie tak, aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej maslo. Miešame vareškou s otvorom, až sa nám vytvorí hladká a vláčna hmota.

Dobrú chuť!

Neprehliadnite: Rýchly, čokoládovo-banánový dezert s minimom kalórií: S týmto môžete zhrešiť aj počas diéty