Presunúť na hlavný obsah

Recepty slovenských hviezd na najlepšie vianočné pečivo: Naše známe tváre vypekajú tieto dobroty!

Slovenské celebrity

Vieme, na čom si budú pochutnávať slovenské hviezdy a máme aj recepty, ako si tieto maškrty môžete napiecť aj vy.

Dara Rolins a jej zdravé vianočné pečivo

Potrebujete:

2 a 1⁄2 šálky mandľovej múky
1⁄2 čaj. lyžičky zdravej soli (himalájska fleur de sel)
1⁄4 čaj. lyžicky jedlej sódy
1 čaj. lyžicka mletej škorice (druh ceylon)
1⁄2 šálky kokosového oleja (roztopeného)
5 lyžíc medu
1⁄2 čaj lyžicky pravej vanilky 

Postup:

Vo veľkej mise zmiešajte suché igrediencie - múku, soľ, jedlú sódu, škoricu, vanilku a v druhej miske miske rozpustite kokosový olej a med. Všetky suroviny zmiešajte dokopy a nechajte cesto odstáť hodinu v chladničke. Posypte si dosku mandľovou múkou a vyvaľkajte tenké cesto. Následne vykrajujte tvary ako pri medovníčkoch a opatrne ukladajte na papier na pečenie. Pečte pri 160 stupňoch, kým kraje nebudú ľahko ružové, približne 5 - 8 minút. Nechajte dôkladne vychladnúť.

Miriam Šmahel Kalisová zaboduje s cookies

Potrebujete:

375g polohrubej múky 
250g cukru 
50g tmavého karobového prášku - je veľmi výživný a vhodný aj pre najmenšie deti 
1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
2 cl škorice
1cl soli 
150 g čokoládových kúskov 
5 pl mlieka (rastlinného alebo kravského, Mirka pridáva aj šľahačkovú smotanu)
3 vajcia (pre menšie deti pridajte 4 žĺtka bez bielkov) 
270 g roztopeného masla 

Postup:

Zmiešajte suché ingrediencie zvlášť a mokré zvlášť. Do "mokrých" pridajte aj trochu cukru, nech sa roztopí. Po zmiešaní spravte postupne pomocou polievkovej lyžice okrúhle kôpky, rovno na papieri na pečenie a pečte pri 180 stupňoch, cca 12 minút. Môžete ich posypať aj nasekanými mandľami. Pre deti radšej orieškové kúsky vynechajte.


Andrea Verešová stavila na linecké cesto

Potrebujete:

250g masla alebo margarínu
200g práškového cukru
400g hladkej múky
2 žĺtky
citrónová šťava, džem

Postup:

Vymieste cesto (môžete pridať aj citrónovú šťavu), dajte ho zachladiť do chladničky, potom ho rozvaľkajte na 3 - 4 mm. Postupne vykrajujte formičkami a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 180 stupňoch asi 8 - 10 minút, nechajte vychladnúť a naplňte džemom. Pečivo potrebuje 2 - 3 dni na zmäknutie.