Najhoršie raňajkové zlozvyky, ktoré nám upchávajú pečeň: Vyhnite sa im!
Upchatá pečeň sa rovná zlá nálada, podráždenosť a vznik najrôznejších chorôb. Pozrite si, aké najčastejšie chyby robíme už na začiatku dňa – pri raňajkách a vyhnite sa im v prospech vášho blaha!
Vynechávanie raňajok je zárukou menšej výkonnosti
Podceňovanie dôležitosti raňajok sa nevypláca. Ignorácia raňajok spôsobuje vlčí hlad a takisto prehlbuje nesústredenosť, podráždenosť či výbušnosť. Málokto si uvedomuje, že náš psychický stav úzko súvisí s činnosťou pečene. Čím viac pociťujeme negatívne príznaky a stres, tým horšie je naša pečeň schopná fungovať a tvrdne.
Fitness cereálie, z ktorých nechudneme, ale priberáme
Chrumkavé, sladké cereálie s mliekom, jogurtom alebo acidofilným mliekom. Pre mnohých predstava výdatných a zdravých raňajok. V skutočnosti zmes bielej múky, tukov, rafinovaného cukra a oleja. Aspoň v tých, ktoré sú pražené na oleji, neobsahujú žiadnu vlákninu a zaťažujú trávenie a pečeň. Malá miska tejto porcie je pritom ako keby sme zjedli tri rohlíky so šunkou, takže v konečnom dôsledku ani veľmi nechudneme, ale naopak, priberáme.
Anglické raňajky ako rýchlejšia cesta do hrobu
Praženica, omeleta alebo hemendex v kombinácii s opečenou slaninkou a pikantnou fazuľou. Táto kombinácia vysokokalorických ingrediencií už na pohľad naznačuje, že ide o poriadny prehrešok pre váš žalúdok, ale aj záťaž pre vašu pečeň. Týka sa to nielen slanej verzie, ale aj tej sladkej v podobe šišiek s džemom a nedajbože ešte bielym práškovým cukrom. Predstavuje to prehnanú dávku energie, ale hlavne tukov, sacharidov a cukrov.
Čerstvé raňajky v podobe teplého chrumkavého pečiva
Chrumkavé, mäkké a chutné pečivo v tých najrôznejších podobách na nás číha z regálov čoraz viac. Každému je ale jasné, že ide o polotovary, ktoré obsahujú laktózu, veľa bielej múky a iných látok, ktoré držia pečivo také, aké je. Paradoxom však je, že toto pečivo je na druhý deň gumené a takmer nekonzumovateľné. Je zaťažujúcim faktorom pre pečeň a navyše nám neposkytuje žiadnu výživovú zložku.
Pýtate sa, čo teda raňajkovať? Tu je odpovedˇ
Po prebudení zabudnite na prvý nápoj v podobe kávy. Na nohy vás oveľa viac postaví teplá prevarená voda s citrónom, ktorá vás ihneď prebudí, nštartuje vám metabolizmus a približne po pätnástich minútach budete mať dostatočne roztiahnutý žalúdok na raňajky. Ľahké, výživné a zároveň sýte raňajky môžete dosiahnuť neochutenými ovsenými vločkami s ľanovými alebo slnečnicovými semienkami a ovocím. Veľký boom zažívajú smoothies nápoje, kde si môžete pomixovať najrôznejšie ovocie a zeleninu, ale aj bylinky ako mätu, dokonca aj v spojení s ovsenými vločkami.