Najlacnejší elixír mladosti: Cvikla ponúka explóziu vitamínov a antioxidantov!
Mnohí si ju dávajú len ako sterilizovanú prílohu párkrát do roka. Chyba! Cvikla spomaľuje starnutie, má blahodárny vplyv na trávenie a je prevenciou proti rakovine. A to nie je všetko.
Cvikla je pre zdravie hotová bomba. A nielen to, je to ten najlacnejší omladzovací prostriedok na svete. Neveríte? Do pozoru dá vaše trávenie a pokožka bude pružná a svieža ako nikdy predtým!
Fialový zázrak
Kremík draslík, vitamín e a kyselina listová. To je ukážka superprvkov, ktoré táto fialová potravina obsahuje. Je vhodná na detoxikačnú kúru, pri ktorej zbaví telo toxínov, rovnako by sa jej mali pravidelne dosýtosti najesť budúce mamičky. Ak si želáte schudnúť, pomôže vám aj s tým! Stále váhate? Cvikla je od nepamäti považovaná za jednu z najlepších potravín vôbec. Pomáha pri chudokrvnosti, pretože obsahuje živiny potrebné na tvorbu krvi. Skúste si naordinovať trikrát denne deci alebo dve cviklovej šťavy, a na únavu, vyčerpanosť a depresie budete môcť po pár dňoch zabudnúť. Surová šťava z cvikly je tým najúčinnejším očisťovačom.
Ako na ňu?
Môžete ju samozrejme, zavárať, no sú omnoho lepšie spôsoby, ako sa ňou nadopovať. Šťava, šalát, koláč, carpaccio, tatarák či cviklové čipsy alebo studená polievka. Blíži sa obdobie opekačiek- šupnite cviklu pokojne aj na gril.
Skúste naše recepty!
Fialové carpaccio
Potrebujete:
Dve cvikly
Sto gramov syru riccota
Lyžicu olivového oleja
Soľ, korenie
Rukola na ozdobenie
Ako na to?
Uvarte cviklu v šupke domäkka a ošúpte. Pokrájajte na jemné plátky a zmiešajte s olivovým olejom. Posypte riccotou a dochuťte.
Cviklový koláč
Potrebujete:
Tristo gramov cvikly
Tri vajíčka
Polovicu masla
Jednu tabuľku tmavej čokolády
170 g cukru
170 g polohrubej múky
30 g kakaa
prášok do pečiva a soľ
Ako na to?
Tabuľku čokolády rozpustite s maslom. Múku vymiešajte s kakaom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vajíčka dôkladne vyšľahajte s cukrom. Pridajte vlažnú čokoládu a celú zmes dôkladne premiešajte. Do pripravenej zmesi vmiešajte najemno nastrúhanú cviklu a nakoniec zmes, ktorá nám vznikla z múky, kakaa, soli a práškového cukru. Cesto vylejte do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Pečte pri teplote 175 stupňov asi 40 minút. Tenkou paličkou skúšajte, či je koláč hotový.
Cviklový smoothie
Potrebujete:
Jedno jablko
Jednu surovú cviklu
Pol citróna
Pohár vody
Päť špenátových listov
Ako na to?
Vložte všetky potraviny na výrobu smoothie do mixéra a rozmixujte na tekutú konzistenciu. Ak máte radšej sladšie, voľte väčší pomer ovocia ako zeleniny. Skúste smoothie oživiť semienkami - tekvicou, sézamom alebo slnečnicou.