Recept na vynikajúcu paradajkovú polievku z lúpaných paradajok
Pravá paradajková polievka z lúpaných paradajok je skutočným gastronomickým zážitkom. Bylinky a kvalitný syr jej dodajú celkom iný rozmer, veď vyskúšajte a posúďte sami!
Suroviny:
5-6 ks sparených a olúpaných paradajok
Stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
Tymián
1 ČL čerstvo nasekaných lístkov bazalky
1 ČL soli
1 ČL cukru
Čierne korenie
Bobkový list
Mandľové lupienky
Parmezán
Postup:
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a kúsky cesnaku. Pridáme sparené a olúpané paradajky a môžeme aj paradajkový pretlak (tí, ktorí sa ho nevedia vzdať).
Túto zmes zalejeme vlažnou vodou, pridáme jeden bobkový list na chuť a tymián. Zaujímavú chuť dotvorí aj na kolieska nakrájaná mrkva, ktorú v polievke varíme až dokým nie je mäkká.
Polievku dochutíme soľou, cukrom a môžeme pridať aj pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy. Vmiešame nakrájanú čerstvú bazalku a necháme prejsť varom.
Potom polievku rozmixujeme mixérom nahladko. Polievku dozdobíme lístkami čerstvej bazalky, nahrubo nastrúhaným parmezánom a tí, čo radi experimentujú môžu ozdobiť polievku aj opraženými kúskami mandlí. Na zjemnenie chuti môžete pridať 1PL nízkotučného bieleho jogurtu.