Mýty o zdravých účinkoch olivového oleja: Nové fakty vyvracajú zaužívané pravidlá!
Ani jeden druh oleja nepatrí medzi zdravé potraviny (vrátane olivového alebo oleja z orechov). Polievková lyžica obsahuje až 120 kalórií. Olej je vysokokalorický, neobsahuje žiadnu vlákninu a je málo výživný. Pozrite si najväčšie mýty o olivovom oleji!
Mýtus: Olivový olej nemá tuk
Nové tvrdenie: Každý olej (vrátane olivového oleja) je stopercentný tuk
Mýtus: Olivový olej je dobrý na chudnutie
Nové tvrdenie: Olej pri konzumácii neobsahuje vlákna viažúce tuk, ktoré boli prítomné v jeho pôvodnom zdroji
Pri konzumácii olivového oleja, olej už nemá vlákna viažúce tuk, ktoré boli prítomné v pôvodnom zdroji. To je dôvod, prečo sa všetky kalórie vstrebávajú a v priebehu pár minút usádzajú v podobe tuku. Na druhej strane, ak sa pri konzumácii zameráte na celé semená a orechy, tuk sa viaže na stanoly, steroly a iné rastlinné vlákna. Tým sa obmedzí ich vstrebávanie v tráviacom trakte a v skutočnosti tieto vlákna priťahujú aj ďalšie škodlivé tuky v krvnom obehu, ktoré sa vylúčia stolicou z tela von. Konzumáciou surových orechov a semien sa nepriberá do takej miery, ako tomu je pri oleji.
Mýtus: Olivový olej je zdravý
Nové tvrdenie: To, že je menej škodlivý ešte neznamená, že je zdravý
Chemickým lisovaním oleja z prírodnej potraviny dochádza k strate prevažnej väčšiny mikroživín. Výsledkom tohto procesu je čiastočná potravina, ktorá obsahuje iba o niečo málo viac ako prázdne kalórie. Konzumáciou prírodných potravín ako vlašské orechy, sezamové alebo ľanové semienka obohatíte svoj organizmus viac o všetky vlákna, flavonoidy a výživné látky. Práve tie obsahujú priaznivé účinky na naše zdravie a organizmus.
Na záver treba dodať, že olivový olej je síce menej škodlivý ako jedlá plné nasýtených tukov a transtukov, no to, že sú menej škodlivé by sa nemalo automaticky prekladať ako zdravé.
Mýtus: Stredozemská kuchyňa je zdravá
Nové tvrdenie: Stredozemská kuchyňa je síce zdravá, ale nie kvôli olivovému oleju
Je síce pravda, že stredozemská kuchyňa je zdravá, no rozhodne sa to nepripisuje olivovému oleju. Jej úspech sa viaže na potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty, zeleninu, ovocie a tiež strukovinám.