Spoznajte čaro rebarbory: Patrí medzi najzdravšiu zeleninu!
Chcete si prečistiť organizmus? Máte žalúdočné ťažkosti či kožné alergie? Zelenina s krvavočervenou stonkou vám pomôže a budete mať i krásne vlasy!
Rebarbora v poslednom období zažíva boom a stáva sa pravidelnou súčasťou zdravej výživy. Stonkatá zelenina je vhodná na chladné dni. Patrí medzi najzdravšie zeleniny vôbec. Jej zaujímavá kyslá chuť sa hodí k rôznym druhom mäsa, k rybe, no obľúbený je aj rebarborový koláč s mrveničkou.
Napomáha činnosti mozgu a nervovej sústavy
Kyselina listová a celý rad vitamínu B obsiahnutý v rebarbore, napomáha fungovaniu nervového systému a posilňuje koncentráciu. Ak cítite útlm či únavu, doprajte si túto kyslú potravinu.
Znižuje krvný tlak
Vďaka draslíku je rebarbora dobrá pri problémoch s tlakom. Už pri malom množstve sa krvný tlak zníži na požadovanú hranicu. Rovnako dobre draslík pomáha s odvodňovaním organizmu.
Na chudnutie
Vláknina detoxikuje telo a podporuje činnosť čriev. Je prírodným bojovníkom proti zápche. Viaže tuky a zabraňuje tak ich ukladaniu. Je dobrým pomocníkom v boji proti nadváhe. Rebarborový koláč je vhodným dezertom, ktorý vašej línií neublíži ani v neskorších hodinách, pretože obsahuje veľmi málo kalórií.
Pri menopauze
Vysoký podiel vápnika je užitočný pre naše kosti a zuby. Ak máte zápal žalúdka, rebarbora pomôže aj s touto nepríjemnosťou. Nadpriemerný obsah vápnika je vhodný pre ženy, ktoré sú v menopauze. Telu dodáva dostatok vitamínu B, ktorý v tomto období života potrebuje.
Vlasové tonikum
Vďaka kyseline pantotenovej je zelenina vhodná na zlepšenie kvality vlasov. Blahodárne účinky má aj na našu pokožku, ktorú zjemňuje a zároveň spevňuje. Svojím zložením dokáže aktivovať energiu buniek. Využíva sa na tvorbu prírodných vlasových prípravkov.
Popáleniny
Listy, pripomínajúce lopúchy, sa používajú pri liečbe popálenín. Po priložení na popálené miesto utišujú bolesť a pomáhajú pri hojení.
Pozor na kyselinu šťaveľovú
Pokiaľ máte problémy s obličkami alebo máte podráždenú sliznicu žalúdka, s rebarborou opatrne! Jej vysoké percento kyseliny šťaveľovej, vám v týchto prípadoch môže spôsobiť zdravotné problémy. Ak týmito problémami netrpíte, jedálniček je vhodné obohatiť rebarborou jeden až dvakrát do týždňa.
Myslite na to, že tieto zázračné účinky má rebarbora iba v surovom stave. Pri tepelnej úprave svoje živiny a vitamíny stráca.