Tradičný vianočný šalát trochu inak: Nebojte sa experimentovať
K Vianociam na Slovensku neodmysliteľne patrí kapustnica, kapor a šalát. Recepty na tieto dobroty sa môžu v regiónoch, či rodinách mierne líšiť. Ponúkame vám obmenu majonézového šalátu, ktorý je chutnejší, ľahší a sviežejší.
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov, varný typ A
1 majonéza
1 pochúťková smotana alebo biely jogurt
1 sterilizovaný hrášok
1 sterilizovaná kukurica
Uvarená baby mrkva
2 pomaranče
2 jabĺčka
1 červená cibuľa
Soľ, čierne korenie
Olivy, paradajky, varené vajíčko, reďkovky, petržlenová vňať, pažitka na zdobenie
Ako na to:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Zbavíme ich šupky a pokrájame na kocky. Vložíme do väčšej misy. Na zemiaky pokrájame baby mrkvičku, pridáme hrášok a kukuricu. Šalát získa sviežejšiu a lepšiu chuť pridaním jabĺčka a pomaranča, pokrájaného na malé kúsky. Kúsky by nemali byť väčšie ako zemiakové. Červená cibuľa ho oživí nielen chuťovo ale aj vizuálne. Pridáme majonézu a pochúťkovú smotanu alebo biely jogurt. Množstvo jednotlivých ingrediencií by malo byť vyvážené, prípadne prispôsobené chuťovým pohárikom rodiny. Pomer smotany alebo jogurtu k majonéze by mal byť jedna k jednej. Smotana alebo jogurt šalát osvieži a odľahčí.
Šalát môžeme podávať ozdobený olivami, paradajkami, polovicami uvareného vajíčka, či reďkovkami.
Podľa chuti osolíme a okoreníme. Dobrú chuť.