10 dôvodov, prečo jesť cibuľu
Liečivé účinky cibule poznali už naši predkovia. Mnohým však prekáža jej zápach. Prezradíme vám 10 dôvodov, prečo si tento druh zeleniny dopriať.
Máte radi cibuľu? V kuchyni má široké využitie. Väčšinou ju používame na dochutenie, teda napríklad do mäsa, pomazánok, šalátov. Žiaľ, jej konzumáciu sprevádza nepríjemný zápach, ktorého sa ťažko zbavujeme. Jej účinky ale určite stoja za to. Nestačí však jesť cibuľu raz za mesiac ale odporúča sa každý deň. Veľkosť porcie, ktorej účinky pocítite na svojom zdraví by mala byť zhruba polovica cibule denne. Pri čom všetkom dokáže pomôcť?
- Zlúčeniny síry, ktoré cibuľa obsahuje znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.
- Cibuľa je vynikajúca v prevencii proti srdcovému infarktu.
- Flavonoidy v nej obsiahnuté pomáhajú zlepšiť pevnosť kostí, preto sa odporúča najmä ženám v menopauze. Ak budete jesť cibuľu každý deň, môžete sa vyhnúť zbytočným zlomeninám spôsobeným rednutím kostí.
- Cibuľa má výrazné protizápalové účinky
- Veľmi priaznivo ovplyvňuje imunitný systém
- Obsahuje antioxidanty, ktoré zabraňujú oxidácii mastných kyselín
- Sú vedecky dokázané účinky cibule v boji proti rakovine
- Pomáha udržiavať rovnováhu cukru v krvi
- Pôsobí antibakteriálne
- Je vynikajúcim pomocníkom pri prechladnutí a existuje množstvo receptov s cibuľou na bolesť hrdla a kašeľ