10 najzdravších sezónnych surovín, ktoré vám pomôžu zároveň spáliť tuky
Pravidelný denný príjem ovocia a zeleniny pomáha nielen pri redukovaní váhy a spaľovaní prebytočných tukov, ale tiež vplýva na naše zdravie. Tu je TOP 10 sezónnych potravín, ktoré majú výborný vplyv na telo!
10 najzdravších sezónnych surovín, ktoré vám pomôžu aj spáliť tuky
Tekvica
Tekvica je bohatá najviac na provitamín A, vitamín B a má tiež niečo z C vitamínu. Z minerálov je to draslík, fosfor, železo alebo horčík. Je dobrá na problémy s močovými cestami, odvodňuje a regeneruje. Má v sebe málo cukru, preto je vhodná aj pre diabetikov.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky pripomínajú skôr chuť gaštanov. Sú bohaté na vitamín C, draslík, vápnik a majú v sebe dostatok vlákniny. Pôsobia prevenčne proti rakovine, ochoreniam kože a tiež proti ťažkostiam srdca.
Paradajky
Pravé paradajky obsahujú antioxidanty, vitamín C, E a tiež betakarotén. Nielenže povzbudzujú odvodňovanie, ale tiež povzbudzujú chuť do jedla. Sú dobré pri ťažkostiach s trávením a brzdia rozširovanie baktérií v črevnom trakte.
Štipľavá paprika
Má vysoký obsah vitamínu C a slúži ako prevencia pri prechladnutí alebo oslabenej imunite. Tento vitamín sa nevytráca ani varením alebo pečením. Neutralizuje voľné radikály, posilňuje organizmus a betakarotén spomaľuje stárnutie a chráni pokožku.
Kukurica
Je výborným zdrojom energie. Má v sebe železo, ale tiež vysoký podiel mangánu, vďaka ktorému sa uvoľňujú svaly a napätie v tele. Veľmi dobre pôsobí na svalové kŕče a tiež celkovo proti stresu.
Cvikla
Je známe, že cvikla obsahuje množstvo látok s protirakovinovými účinkami. Okrem toho dokáže regulovať krvný obeh, znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomôcť pri ťažkostiach s dýchaním.
Kvasená kapusta
Pomáha pri ťažkostiach s trávením a vylučovaním. Lieči žaludočné vredy, pálenie záhy a pomáha tiež odvádzať prebytočné škodlivé látky von z tela cez kožu. Tento poklad pre zdravie je bohatý na vitamín C, E a K.
Jablká
Jeseň si bez jabĺk nevieme ani predstaviť. Malé jablko obsahuje len 90 kalórií a celkovo sú bohaté na draslík. Majú v sebe až 30% vlákniny, minimum sacharidov a povzbudzujú činnosť čriev.
Špargľa
Špargľa je mimoriadne bohatá na vitamín E, ale výhonky tiež na vitamín C. Obsahuje aj veľa draslíku, zinku a chráni bunky pred útokmi voľných radikálov. Pôsobí ako omladzovacia kúra, proti problémom s kožou a podporuje činnosť srdca i obličiek.
Pór
Pór má podobné účinky ako cesnak alebo cibuľa. Obsahuje v sebe veľké množstvo vitamínu E, železa, vitamín C, či B1. Pôsobí proti vysokému krvnému tlaku a pomáha tiež na srdce.
Slivky
Slivky spájajú v sebe vápnik a fosfor, čím prirodzene posilňujú kosti a pomáhajú tiež tráveniu. Sušené slivky poskytujú priaznivé množstvo vlákniny a surového železa.