Kuracie mäsové guľky v paradajkovo-bazalkovej omáčke
Mäsové guľky väčšinou pripravujeme z bravčového mäsa. Z kuracieho sú však jemnejšie, chutnejšie a ľahšie. Tento vynikajúci recept obsahuje množstvo korenín a jedlo si pripravíte už za 30 minút.
Potrebujeme:
Guľky: 500 g mletého kuracieho mäsa, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, 1 – 2 PL celozrnnej strúhanky, 1 ČL sušeného oregana, 2 PL čerstvej nasekanej bazalky, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL mletej papriky, ¼ ČL kajenského korenia, olivový olej, soľ
Omáčka: 4-6 paradajok alebo 2 šálky paradajok v konzerve bez šupky alebo domáci kečup, 5 nakrájaných bazalkových listov, 1 ČL oregana, 1 PL hnedého cukru, 120 – 150 g nastrúhaného syra alebo plátkov syra, soľ
Ako na to:
Rúru si predohrejte na 200 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Zľahka ho potrite olivovým olejom. V miske si zmiešajte všetky suroviny na guľky a nechajte odležať v chladničke 2 – 3 hodiny, ale nie je to nevyhnutné. Zo zmesi tvarujte menšie guľky a ukladajte ich na plech. Pečte 15 minút.
Kým sa guľky pečú, pripravte si omáčku. Na väčšiu panvicu vylejte rozpučené paradajky, pridajte 1PL cukru a varte na miernom ohni, pokiaľ sa nerozvaria. Potom pridajte oregano, bazalkové listy a trochu soli. Keď sú guľky upečené, pridajte ich do omáčky a varechou premiešavajte v omáčke cca 5 minút. Nakoniec pridajte syr, počkajte, kým sa rozpustí a premiešajte.
Podávajte s obľúbenými cestovinami. Dobrú chuť!