Sezóna burčiaku je v plnom prúde. Na čo si dať pozor?
Má prezývku „mlieko starcov“, pretože kvalitný burčiak býva mliečne biely. Okrem Slovenska ho pijú už len ľudia v susednom Rakúsku, Česku a pri hraniciach s Nemeckom. I keď nie je vínom a preto sa s ním neštrngá, blahodarných účinkov na naše zdravie má v porovnaní s obľúbeným mokom neporovnateľne viac.
Blížiaca sa jeseň je nerozlučne spätá s výrobou burčiaku z čoho majú radosť všetci milovníci kvasených, no najmä zdravých nápojov. Veď pohárik burčiaku možno právom považovať za (vše)liek. Čo všetko v ňom nájdeme?
Zásobáreň prirodzených cukrov
Okrem toho, že burčiak je rýchlo vstrebateľný zdroj energie s obsahom prirodzených baktérii a kvasiniek, odborníci ho prezentujú najmä ako zásobáreň vitamínov skupiny B a stopových prvkov zinok a železo. Práve tie sa veľmi pozitívne odzrkadľujú na našich metabolických procesoch. Tiamín zas podporuje srdečnú činnosť a kyselina pantotenová chráni naše telo pred ochoreniami sliznice a tráviaceho ústrojenstva.
Rôzne štádiá
Hoci máte radi burčiak, niektoré druhy vám zrejme chutia viac, iné zas menej. Burčiak sa totiž môže piť v niekoľkých štádiách:
Sladký – chuť je muštová, ovocná a prevažuje v ňom prírodný cukor nad alkoholom.
Vo vare – pomer cukru a alkoholu je vyrovnaný, kvasinky dosahujú vrchol svojej aktivity.
Po zlomení – prevažuje alkoholická chuť a v tomto štádiu býva burčiak kyslejší.
Mydliňák – jeho chuť je rovnako ostrejšia, obsahuje kvasené látky a cukor zaniká.
Mladé víno – chuť je ustálená, pekne vonia po odrode, z ktorej bol pripravený.
Ako rozpoznať kvalitný burčiak?
Čerstvý a kvalitný burčiak z bieleho hrozna musí mať žltú farbu s nahnedlými tónmi. Skutočný burčiak neustále kvasí, v poháriku preto nemôžu chýbať bublinky oxidu uhličitého a pena. Na samom dne by ste mali vidieť malú vrstvu kalu.
Je vylúčené, aby burčiak smrdel hnilobou, prípadne stuchlinou. Práve naopak. Má voňať ako mušt a prvý hlt by v nás mal vyvolať pocit sviežosti porovnateľný s pocitom pri pití pravého ovocného muštu.
Koľko je dosť?
Keďže i burčiak je alkohol (podiel alkoholu je 4-5%), treba ho piť s mierou. Doporučená denná dávka pre mužov je podľa lekárov okolo pol litra burčiaku, u žien o čosi menej.
Na čo si dať pozor?
Obozretní buďte pri burčiaku predávanom pri cestách. Znalci zdôrazňujú, že burčiak nesmie byť vystavený na priamom slnku, ktoré jeho kvalitu degraduje. Kvôli vysokému obsahu cukrov nie je vhodný pre diabetikov.