Presunúť na hlavný obsah

Rýchle pochúťky

Recepty

Nechce sa vám tráviť v kuchyni celé hodiny, ale gurmánskych chúťok sa nemienite vzdať? Vyskúšajte chutnú a zdravú morskú rybu s kaparami a kremžskou horčicou a lákavý šalát zo žeruchy, jabĺk a čakanky a makové kopýtka.

Morská ryba

s dressingom z kapár a kremžskej horčice

filet z morskej ryby
maslo
300 ml olivového oleja
100 ml bieleho vínneho octu
1 lyžica kremžskej horčice
50 g kapár naložených v octe
morská soľ
čierne mleté korenie
zemiaky
žerucha

Morskú rybu pripravíme veľmi rýchlo na troške masla alebo na pare. Osolíme a okoreníme. Vyšľaháme olej s octom. Pridáme horčicu a dobre premiešame.
Z kapár vytlačíme ocot, primiešame do dressingu a dochutíme soľou a korením. Tento dresing je veľmi chutný k šalátu z nových zemiakov alebo naliaty k rybe.
V uzavretej nádobe vydrží pomerne dlho.

 

Makové kopýtka

Cesto:
500 g prelisovaných uvarených zemiakov
200 g masla
200 g práškového cukru
2 vajcia
550 g hladkej múky
soľ
nastrúhaná citrónová kôra
1 kypriaci prášok do pečiva

Plnka:
150 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 vrecúško škoricového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
citrónová kôra
350 g mletého maku
50 g slivkového lekváru
1 vajce na potretie

Prelisované zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s rozmermi 40 x 30 cm.

Každý plát potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán do stredu stočíme. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.
Plnka:
Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

 

Chrumkavý šalát
zo žeruchy, jabĺk a čakanky

žerucha alebo baby špenát
zelené jablká
čakanka zelená
dijonská horčica
biely vínny ocot
olivový olej
soľ
čierne mleté korenie


Žeruchu umyjeme, osušíme a dáme do veľkej misy. Jablká nakrájame na tenké mesiačiky, hrubé asi 2-3 mm, čakanku rozdelíme a natrháme na jednotlivé lístky.
Do misy dáme horčicu, vínny ocot, soľ, korenie a rozšľaháme. Pridáme olivový olej a vymiešame na hustý dresing a šalát prelejeme. Opatrne šalát premiešame, aby sa listy obalili dressingom.

Zdroj: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Ivan Majerský pre Pravda Ženy