Recept: Ambruzský šalát (Insalata al ambruzzese)
Doprajte si porciu famóznej chuti s týmto receptom.
4 porcie
400 g tuniaka
1 červená paprika
150 g zelených fazuliek
1 červená cibuľa
1 cuketa
50 g šampiňónov
3 paradajky
parmezán
3 PL extra panenského olivového oleja
soľ
čierne korenie
Cuketu nakrájame na prúžky a krátko obvaríme v osolenej vode. Vyberiem a necháme odkvapkať. Potom obvaríme fazuľové struky. Ostatnú zeleninu nakrájame na primerane veľké rovnaké kúsky. Dáme spolu do misy, ochutíme, pokvapkáme vínnym octom, olivovým olejom a premiešame. Servírujeme s prudko opečeným čerstvým tuniakom alebo kúskami kvalitného konzervovaného tuniaka. Posypeme hoblinami parmezánu.
Náš tip: Parmezán treba kupovať vcelku. Množstvo asi 20 dkg obvykle vystačí asi na týždeň pre 4-člennú rodinu. Strúhame ho zľahka na jemnom strúhadle, len chvíľku pred použitím. Ak ho nastrúhame zbytočne viac, oschne. Parmezán uchovávame zabalený tesne do priesvitnej fólie v chladničke. Nikdy ho nedávame do mrazničky, zničili by sme ho.
Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Pripravuje Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu