Recept: Mousse z bryndze so studenou polievkou z kefíru, uhoriek a žeruchy
Nastal čas májovej bryndze. Liptovská bryndza pozostáva zo sto percent čerstvého ovčieho hrudkového syra. V 19. storočí sa na Slovensku chovali až tri milióny oviec, dnes ich na salašoch zostalo menej ako tristotisíc.
Bryndza je tak čoraz vzácnejšia. Tento jedinečný syr obsahuje sto- až tisíckrát viac užitočných organizmov ako živé jogurty, preto patrí medzi potraviny s výraznými probiotickými vlastnosťami. Vyčarovať z nej možno napríklad nasledujúce pochúťky.
Recept: Mousse z bryndze so studenou polievkou z kefíru, uhoriek a žeruchy
150 g bryndze
250 ml smotany
3 g plátkovej želatíny
200 ml acidofilného mlieka
100 ml zakysanej smotany
1 strúčik cesnaku kôpor
150 g uhoriek vanička žeruchy
biele korenie
soľ
Bryndzu rozpustíme v 50 ml teplej smotany, pridáme napučanú želatínu a dobre premiešame. Zvyšnú časť smotany vyšľaháme a vmiešame do schladenej bryndze. Dochutíme soľou a bielym korením. Vlejeme do foriem a necháme vychladnúť. Acidofilné mlieko rozmixujeme so zakysanou smotanou, pečeným cesnakom, kôprom a uhorkami. Dochutíme soľou a bielym korením. Mousse vložíme do stredu taniera s uhorkovou polievkou. Nakoniec ozdobíme žeruchou a extra virgin olivovým olejom.
Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Ivan Majerský