Jeseň chutí pestro: skúste jelenie ragú
Leto sa skončilo, ale jeseň ponúka množstvo chutných surovín.
Hrušky priam čakajú na zapečenie s plesňovým syrom, milovníci zveriny ocenia jelenie ragú. A pre hubárov má šéfkuchár Vojto Artz najmenej tri tipy na využitie hríba smrekového, najchutnejšej bežnej európskej huby. Hríb smrekový rastie na lesných čistinách od leta do jesene, väčšinou v bučinách a smrečinách. Bol by hriech nepochutiť si na ňom.
Recept: Jelenie ragú
pre 10 osôb
1000 g jelenieho stehna b. k.
100 g mrkvy
100 g zeleru
50 g fenikla
100 g cibule
1dl oleja
200 g paradajok
2 dl červeného vína
0,5 l vody
20 g cukru
20 g soli
20 g sušených brusníc
bobkový list
nové korenie
čierne korenie
citrón
Do kastrólika nalejeme olej a na slabom ohni necháme restovať cibuľku. Pridáme mäso nakrájané na kocky a opražíme ho. Pridáme koreňovú zeleninu a fenikel, červené víno, bobkový list, nové korenie a vodu. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť. Pridáme paradajky a dusíme do mäkka. Mäso vyberieme aj s polovicou zeleniny, šťavu rozmixujeme ponorným mixérom, všetko vrátime späť do hrnca a necháme prejsť varom. Vhodnou prílohou sú maslové halušky.
Náš tip:
Pre výraznejšiu chuť vodu nahradíme zverinovým vývarom.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Matt Rybanský pre Pravdu