Presunúť na hlavný obsah

Recept: Hrušky zapečené so syrom

Recepty

Pripravte si hrušky netradične na slano so syrom.

pre 10 osôb


príprava: 15 minút
pečenie: 35 minút
náročnosť: pre začiatočníkov

Potrebujeme:
1 000 g tvrdších hrušiek
400 ml bieleho vína
100 g medu
200 g džemu
150 g syra s modrou plesňou (niva)
klinčeky
škorica celá
15 g čerstvej mäty na ozdobu

Hrušky umyjeme, rozkrojíme na polovice a jadrovník vykrojíme. Zospodu ešte skrojíme, aby vo forme dobre stáli. Rozpálime veľkú panvicu - wok a nalejeme biele víno. Privedieme k varu, ochutíme škoricou, klinčekmi a medom. Vložíme hrušky a krátko povaríme, aby ostali tvrdšie. Vyberieme a vložíme do formy na pečenie. Hrušky naplníme džemom. Na každú hrušku položíme väčší kus syra. Zalejeme redukovaným vínom (nálevom, v ktorom sme hrušky varili) a dáme zapiecť do rozpálenej rúry na 220°C. Ozdobíme čerstvou mätou.

Náš tip:
Na vydlabanie tvrdých hrušiek môžeme použiť aj vykrajovací ozdobný nôž na melónové guľôčky. Najlepší na prípravu tohto receptu je hroznový, zázvorový alebo pomarančový džem.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Matt Rybanský pre Pravdu