Vyskúšajte chuť kokosového oleja
Prečo neskúsiť v kuchyni niečo nové? Napríklad kokosový olej.
Jemná kokosová vôňa sa pri vyprážaní vytráca, hoci úplne sa nikdy nestratí. Pri príprave sladkých pokrmov, ako palaciniek či lievancov, je dokonca aj žiadúca, pretože ešte zvýrazní chuť pokrmu.
Výhodou kokosového oleja je jeho tepelná stabilita, neprepaľuje sa ani pri 200 stupňoch Celzia. Jeho zloženie je podstatne iné, ako u ďalších druhov rastlinných olejov. Skupenstvom sa dá prirovnať skôr k masti, pri izbovej teplote je v tuhšom skupenstve, pri vyššej teplote sa rozteká.
Kokosový olej je nanahraditeľný pri príprave ázijských jedál, najmä pri čoraz populárnejšej thajskej a indickej kuchyni. V slovenskej kuchyni sa dá pri pečení použiť napríklad namiesto masla. Ak kokosovým olejom nahradíte maslo, znížite tým celkový obsah cholesterolu v pripravenom pokrme. Ďalšou z možností využitia oleja je pridať lyžicu oleja namiesto masla do rôznych omáčok. Charakteristické mastné kyseliny prítomné v kokosovom oleji v tele likvidujú napríklad škodlivé látky, napríklad kvasinky. Tie sa v tele hromadia vplyvom zlej stravy bohatej na škroby a cukry.
Text: -nb- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock