Presunúť na hlavný obsah

Tipy na lacnú a rýchlu večeru

Recepty

Prišli ste domov a chladnička zíva prázdnotou. Váš žalúdok je na tom však podobne.

Neostáva vám iné ako spraviť večeru a la "čo dom dal". Ponúkame vám niekoľko nápadov, ako z mála surovín pripraviť vynikajúce jedlo.

Hrianky, ako ich nepoznáte
Potrebujete:
3 krajce chleba
100 g mäkkej salámy
50 g tvrdého syra
1 vajce
2 kávové lyžičky solamylu
cibuľu
cesnak
korenie podľa chuť
petržlenová vňať
Salámu a syr nastrúhame na tenké rezance, pridáme ostatné suroviny a riadne premiešame. Hotovou zmesou natrieme jednu stranu chleba (približne 0,5 cm vrstvou), pritlačíme na chleba a opečieme na vyhriatej a vymastenej panvici. Zmes sa pekne prilepí na chlieb. Zopakujeme i s druhou stranou. Nakoniec potrieme strúčikom cesnaku.

Plnené zemiaky
Potrebujete:
10 kusov stredne veľkých zemiakov
olej
soľ mletá rasca
Plnka:
syr (taký, čo sa rýchlo topí)
syr niva
kukurica z plechovky
korenie
Plech potrite olejom a posypte soľou a mletou rascou. Zemiaky poriadne očistite kefkou. Pozdĺžne prekrojte a poukladajte reznou stranou nadol vedľa seba. Vrch nakrojte, aby nepopukali. Potrite ich olejom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 30 minút a potom vyberte. Zemiaky poobracajte na plechu a lyžicou vyberte striedku. Neskôr do nej natlačte plnku a dajte ešte na 2 min zapiecť , kým sa syr neroztopí. Zemiaky odporúčame jesť spolu s kyslým alebo acidofilným mliekom.

Omáčka na cestoviny
Potrebujete:
2-3 mrkvy
1 cibuľa
2 petržleny
1 kyslá smotana
15 dkg slaniny
mlieko
korenie
soľ
cestoviny
Bez oleja opražíte pokrájanú cibuľu a slaninu. K tomu pridáte na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen. Podusíte a zalejete vodou (približne do pol hrnca). Osolíte, okoreníte a necháte Nakoniec zmes rozmixujete. Nakoniec pridajte kyslú smotanu, trochu mlieka a poprášte múkou. Omáčku podávajte s varenou cestovinou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Mrázová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK