Sladký život, sladké mámenia
Sotva sa nájde niekto, koho by z času na čas neprepadla neodolateľná chuť na sladkú maškrtu.
A aby si nemusel do úst sypať kryštálový cukor alebo olizovať lyžičku medu, možno siahne po detskej krupici a uvarí si kašičku, ktorou ho kŕmila mama. S maslom a škoricou alebo kakaom to môže byť skutočný pôžitok. Občas však dobre padne aj ryžový nákyp alebo žemľovka, hoci obidve tieto jedlá mnohým na celý život zhnusili školské jedálne. Mimokoláčových sladkých pokušení je však podstatne viac. Od domácich až po exotické, od jednoduchých sladkých kapustných fliačkov až po rafinované jedlá s cudzokrajnými názvami.
V našej uponáhľanej dobe veru dobre padne občasný prísun kalórií, voňajúcich škoricou a klinčekmi. Nemusí to byť varené víno, hoci aj to je (azda s výnimkou vinárov) pre mnohých sladká maškrta. V minulom storočí za starého režimu a vari aj predtým, za staršieho režimu, si chudobnejší nedostatok sladkého kompenzovali aj pocukrovaným chlebom, namočeným vo vode.
Vonkoncom to neznie lákavo, ale naozaj sa to jedlo! Zabudnime však na extrémy a pozrime sa na iné, onakvejšie sladké jedlá. Dnes vám ich ponúkame dosť na to, aby ste si niektoré uvarili. Určite im prídete na chuť a niektoré sa možno stanú súčasťou vášho jedálneho lístka. Ako so všetkým sladkým, aj s nimi treba zaobchádzať opatrne a s mierou. Pre skalných milovníkov zákuskov prinášame aj niekoľko receptov na pečené dobroty. Skúste, neoľutujete. Dobrú, sladkú chuť, priatelia!
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK