Presunúť na hlavný obsah

Celý svet miluje kurča

Recepty

Azda neexistuje mäso, ktoré by sa dalo pripraviť na viac spôsobov ako kuracie.

Vynikajúco chutí v šalátoch, polievkach, dusené, pečené i zapekané. Šéfkuchár Vojto Artz ponúka päť receptov na jedlá z kuracieho mäsa, ako ich pripravujú v rôznych končinách sveta.

Recept: Africké kurča

Na 10 porcií potrebujeme:
2 000 g dolných kuracích stehien
1dcl olivového oleja
150 g očistenej cibule
20 g očisteného cesnaku
celé čierne korenie
kurkuma
30 g soli
3 dcl svetlého piva
bobkový list
200 g očistenej mrkvy
200 g očistených zemiakov
20 g nasekanej petržlenovej vňate
200 g šampiňónov nakrájaných na štvrtiny
200 g zelených fazuľových strukov čerstvých
200 g očisteného žltého melónu
10 g mletá paprika
1 000 ml vody alebo hydinového vývaru

Postup:
Porcie kurčaťa opečieme na oleji a vyberieme na tanier, do panvice s výpekom pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu (rozdelenú na menšie lupene) a cesnak nakrájaný na plátky a opražíme. Vrátime naspäť mäso, pridáme celé korenie, osolíme a podlejeme pivom, vodou alebo vývarom. Pridáme bobkový list, kurkumu, mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky, zemiaky nakrájané na
mesiačiky a necháme dusiť. Neskôr pridáme na väčšie kusy nakrájané šampiňóny, fazuľové struky a žltý melón nakrájaný na kocky. Dusíme do mäkka. Hotový pokrm posypeme mletou červenou paprikou a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Náš tip:
Zeleninu vkladáme ku kurčaťu postupne podľa doby uvarenia. Melón dáme až na záver, aby sa len prehrial. Ak používame čerstvé struky, vkladáme ich variť spolu so zemiakmi. Ak použijeme mrazené, vložíme až neskôr. Kurkuma dodáva pokrmom teplú, miernu arómu a charakteristickú žltú farbu. Je nenahraditeľná v karí práškoch.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza