Presunúť na hlavný obsah

Mraznička či chladnička - vyčistiť a naplniť. Ale ako?

Recepty

Jarné upratovanie už majú mnohé z nás v pláne. A v takom prípade je to jedna dôležitá oblasť, ktorú by sme obísť nemali. Chladnička a mraznička.

Obe slúžia na uchovávanie potravín. Faktom však je, že v chladničkách a mrazničkách bežných domácností sa často vyskytujú aj tovary, ktoré sú už dávno po záruke a vôbec nie sú vhodné na konzumáciu. Práve jarné upratovanie si teda môžete určiť za príležitosť, pri ktorej urobíte "generálny" poriadok.

Jedlo treba vyložiť a umiestniť ho na chladné miesto. Samozrejme, dôkladne by ste mali prezrieť všetky potraviny a zbaviť sa tých, ktoré sú už po záruke alebo stratili svoje pôvodné vlastnosti, čo by bolo na škodu pri ich nasledujúcej úprave. Chladničku aj mrazničku necháte odmraziť. Môžete si pomôcť s trikom našich mám. Vložíte do chladničky hrniec vriacej vody a para z nej urýchli topenie námrazy a ľadu, ktorý sa uchytil na stenách.

Následne umyjete chladničku roztokom vody a mydlového saponátu. Dôkladne vydrhnete vnútro chladničky a mrazničky, ale aj tenké žliabky či police. Následne vytriete suchou handrou a necháte ešte niekoľko minút bez zapnutia do elektrickej siete. Potom zapnete a jedlo povkladáte späť.

Prečítajte si aj nasledujúce tipy. Čo robiť a čomu sa radšej vyhnúť pri uskladňovaní jedál v chladnička alebo mrazničke:

- Pred vložením jedla do chladničky ho zabaľte do fólie - v obchodoch dostanete aj špeciálnu mraziacu fóliu. Ideálne je pokiaľ jedlo zabalíte dvoma vrstvami, ale čo najtesnejšie - aby ste minimalizovali množstvo vzduchu, ktorý by sa mohol k potravine dostať.
-vajíčka nechajte v kartónovej alebo plastovej škatuli, v ktorej ste ich zakúpili. Neukladajte ich do dverí chladničky.
- neumývajte čerstvé potraviny, predovšetkým ovocie, zeleninu, ale napríklad aj mäso predtým než ho naozaj mienite použiť. Ovocie a zeleninu je ideálne vložiť do perforovaných sáčkov. Banány neuchovávajte v chladničke.
- Chladničku neprepchávajte potravinami, je dôležité, aby v nej cirkuloval studený vzduch. A bez dostatočného priestoru je problém, aby si chladnička udržala nastavenú teplotu v celom priestore na chladenie.
- zvyšky jedla vložte do pevne uzatvorených nádob. Pokiaľ ide o varené jedlo, nevkladajte ho do chladničky skôr ako dve hodiny po odstavení zo sporáka. Spotrebujte jedlo do troch až piatich dní.
- zemiaky a cibuľu uchovávajte na chladnom, ale suchom mieste. Nevkladajte ich do chladničky a už vôbec nie do najspodnejšej zásuvky, kde sa zväčša dostáva zrážaná voda a vlhkosť.
- starostlivo kontrolujte dátumy spotreby na potravinách a nezabudnite na to, že akonáhle ste tovar otvorili, už neplatí dátum na obale. Spotrebovať ho treba zväčša do dvoch až troch dní.

Jedlo v chladničke a mrazničke - ako dlho?
Produkt Chladnička (5 stupňov Celzia) Mraznička (-18 stupňov Celzia)
Čerstvé mäso - -
Hovädzina 1-2 dni 4-6 mesiacov
Bravčová kotleta alebo rebierko 3-5 dní 4-6 mesiacov
Mleté bravčové mäso 1-2 dni 3-4 mesiace
Klobása 1-2 dni 1-2 mesiace
Pripravené šaláty (tuniakový, vajíčkový) 3-5 dní nezmrazovať
Omáčka 1-2 dni 2-3 mesiace
Polievka 3-4 dni 2-3 mesiace
Ryby - -
Treska, platesa, pstruh 1-2 dni do šiestich mesiacov
Losos, kapor 1-2 dni 2-3 mesiace
Kurča v celku 1-2 dni 12 mesiacov
Naporcované kurča 1-2 dni 9 mesiacov
Kuracie drobky 1-2 dni 3-4 mesiace

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK