Presunúť na hlavný obsah

Babičkine venčeky - sladká tradícia, ktorou očaríte deti aj partnera

Recepty

Tradičné recepty sú tie, ktorými si ho naozaj získate.

Na cesto:

300 g hladkej múky
25 g cukru
pol KL soli
1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres Dr. Oetker
150 ml vody
40 ml oleja
1 vajce
Na potretie a posypanie:
1 vajce
mandľové lupienky

Na prípravu cesta dáme do misy múku, cukor a soľ. Prisypeme Pomocníka na kysnuté cesto Expres a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, olej a vajce. Vareškou vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny nádoby. Cesto rozdelíme na 6 dielov. Z každého dielu cesta vyváľame 3 valčeky asi 20 cm dlhé a spletieme do vrkočov. Konce vrkočov spojíme do venca a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 150 °C, v plynovej rúre stupeň 3).

Náš tip:
V 100 g mandlí nájdeme 250 mg vápnika, 4 mg železa, ale aj vitamíny skupiny B.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr Oetker